A szombati esti események az augusztus 20-a délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért! – posztolta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Tájékoztatásuk szerint a vihar reggel jól belekezdett, majd alábbhagyott. A szombati nap eseménydúsan indult, a délről észak felé haladó záporos, zivataros tömbök egyre inkább összeálltak, így délelőtt inkább változó intenzitású eső, illetve egy-egy beágyazott zivatar öntözte a középső tájakat. A délelőtti órák végére ez a csapadéktömb elkezdett gyengülni és kelet felé tolódni. Délután a külön életet élő északkeleti tájakon zivatarok alakultak ki, amelyeket felhőszakadás is kísért. 

A késő délutáni órák folyamán a várakozásoknak, illetve a numerikus előrejelzésekkel ellentétben nem robbant be a légkör a középső tájakon, csupán a Dunántúlon, a Balaton térségében alakultak ki zivatarok, az ország nagyobb részén pedig az esti, éjszakai órák nyugalomban teltek 

– írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az éjszaka második felétől pedig mérsékelt intenzitású záporeső kezdett rá az ország keleti, délkeleti felén.

Mint korábban az origo.hu cikkében rámutatott, téves volt az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 20-i előrejelzése. Az OMSZ azt jelezte, hogy 80-90 százalékos valószínűséggel lesz eső és erős szél a tűzijáték ideje alatt, ám ebből semmi nem lett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat téves előrejelzése miatt a nemzeti ünnep biztonságáért felelős operatív törzs elhalasztotta az augusztus 20-i tűzijátékot. Az eseményt augusztus 27-én pótolják.