Az orosz hadsereg lassítja az előrenyomulást a civil áldozatok számának csökkentése érdekében – nyilatkozta Szergej Sojgu védelmi miniszter szerdán, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállamainak védelmi főnökeinek találkozóján – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

This video grab taken from a handout footage released by the Russian Defence Ministry on April 19, 2022, shows Russian Defence Minister Sergei Shoigu attending a meeting of the collegium of the Ministry of Defence in Moscow. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Handout / AFP

Sojgu szerint az orosz csapatok szisztematikus munkát végeznek a felszabadított területeken, hogy helyreállítsák a békés életet.

A különleges művelet során szigorúan betartjuk a humanitárius jogot. A támadásokat nagy pontosságú fegyverekkel hajtják végre az ukrán fegyveres erők katonai infrastrukturális létesítményei, köztük parancsnoki pontok, repülőterek, raktárak, megerősített területek és védelmi ipari létesítmények ellen

– mondta az orosz védelmi tárca első embere.

Hozzátette, hogy csapataik minden erőfeszítést megtesznek a polgári áldozatok elkerülése érdekében. Ez lassítja az előrenyomulást, de tudatosan hozták meg ezt a döntést. Elmondta azt is, hogy humanitárius segítséget nyújtanak a helyieknek, és segítenek helyreállítani az infrastrukturális létesítményeket és az életfenntartó rendszereket.

Sojgu azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket, hogy

felperzselt föld taktikát alkalmaznak, és ezzel durván megsértik a nemzetközi jogot.

Tüzelőállásokat létesítenek lakóépületekben, iskolákban, kórházakban és óvodákban. Tankokat és tüzérséget telepítenek oda, és a civileket emberi pajzsként használják. Szándékosan lövik a településeket, és Lepestok gyalogsági aknákat dobnak le azzal az egyértelmű céllal, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák a civileknek és a polgári infrastruktúra létesítményeinek – sorolta vádjait az orosz védelmi miniszter.

A lengyel elnök minden megszállt területről kiszorítaná az oroszokat

Lengyelország elnöke, Andrzej Duda szerint még a Krím félszigetet is vissza kell szereznie Ukrajnának.