Közélet

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával, már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni

Miközben az amerikai haditengerészet egységei is Tajvan közelében vannak, ez egyáltalán nem biztató.

Egyre magasabbra csapnak a Nancy Pelosi látogatása keltette hullámok Tajvan körül, különösen, hogy a Kína élén álló Hszi Csin-ping a közvélemény nyomása alá került, miután az ország kemény válaszlépéseket és súlyos árat helyezett kilátásba a házelnök látogatásának esetére. 

A közhangulatot sikerült annyira felkorbácsolni, hogy a sziget környékén megkezdett hadgyakorlatok sem csillapították azt le.

US President Joe Biden gestures as he meets with China's President Xi Jinping during a virtual summit from the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, November 15, 2021.
MANDEL NGAN / AFP
Fotó: Mandel Ngan / AFP

Ezért Peking pénteken a házelnökre vonatkozó szankciók mellett újabb válaszlépéseket jelentett be, melyek között megtalálható a kínai és amerikai hadsereg vezetői közötti párbeszéd, de a kínai külügyminisztérium közleménye szerint a klímaváltozás elleni fellépésről, a határokon keresztül nyúló bűnözés megelőzéséről és az illegális bevándorlók hazatelepítéséről sem kíván többé az Egyesült Államokkal tárgyalni – írja a Bloomberg.

 

Tajvan migráció Egyesült Államok Nancy Pelosi hadsereg klímaváltozás Kína
Kapcsolódó cikkek