Az egykori NBA-sztár és botrányhős, Dennis Rodman közölte, hogy Oroszországba utazik, hogy segítsen elérni Brittney Griner szabadon bocsátását.

(FILES) In this file photo taken on August 04, 2022 US Women National Basketball Association's (WNBA) basketball player Brittney Griner, who was detained at Moscow's Sheremetyevo airport and later charged with illegal possession of cannabis, is escorted to the courtroom to hear the court's final decision in Khimki outside Moscow. - Brittney Griner, who was found guilty of drug possession and trafficking in Russia, has appealed her nine-year jail sentence, her lawyers said on August 15, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A kétszeres olimpiai aranyérmes amerikai kosarast drogbirtoklásért vették őrizetbe és állították bíróság elé. A sportolónak egy orosz repülőtéren kannabiszolajat találtak a poggyászában, emiatt indítottak ellene eljárást. Ügyvédei szerint orvosi célból volt a nőnél a kábítószer, amit a sportsérüléseiből fakadó fájdalmak enyhítésére írtak fel neki.

A Griner-ügy a világpolitika célkeresztjébe került, szabadon bocsátásáért hosszú idő után még Antony Blinek amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is egyeztetett egymással telefonon. A nőt végül nem fogolycsere útján sem sikerült kiszabadítani, az orosz ügyészség pedig majdnem tíz esztendő letöltendő szabadságvesztést kért rá. Végül a bíróság kilenc év szabadságvesztésre ítélte, ami majdnem a legszigorúbb kiszabható büntetés e bűncselekmény esetén az orosz jogrend szerint.

Engedélyt kaptam, hogy Oroszországba menjek és segítsek annak a lánynak 

– jelentette ki a 61 éves Dennis Rodman az NBC Newsnak adott interjújában, Washingtonban. Hozzátette, hogy már ezen a héten megpróbál Grinerhez utazni – írta a New York Post.

Basketball star Dennis Rodman (R) addresses the crowd on North Korea during the "Slam Dunk Diplomacy with Dennis Rodman" panel at the 2018 Politicon in Los Angeles, California on October 20, 2018. - The two day event covers all things political with dozens of high profile political figures. (Photo by Mark RALSTON / AFP)
Fotó: Mark Ralston / AFP

A lehengerlő sportteljesítménye mellett több botrányáról is ismert Rodman azt is elmondta, hogy nagyon jól ismeri Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Vélhetően ezt az ismeretségét próbálja bevetni Griner érdekében. Az nem derült ki, hogy milyen engedélyre gondolt, de a jelenlegi szabályok szerint hivatalosan jóváhagyott vízumra van szükség ahhoz, hogy egy amerikai állampolgár beléphessen Oroszországba. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának hivatalos állásfoglalása szerint az amerikai állampolgároknak kerülni kell az orosz utazásokat.

A külügyminisztérium honlapján jó néhány okot felsorol amellett, hogy Oroszországba miért nem biztonságos elutazni. Ezek között szerepel az Ukrajna ellen indított háború, az amerikai állampolgárok elleni atrocitások lehetősége, az amerikaiak elleni állami szintű fellépés és a fogvatartás esélye.

Rodmanről tudni lehet, hogy nemcsak Vlagyimir Putyinnal, hanem más országok vezetőivel is jó a kapcsolata. Barátságot ápol Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral is, akinél többször vendégeskedett már. A Griner-ügyhöz hasonlóan 2014-ben Rodman segített az amerikai  Kenneth Bae kiszabadításában, aki akkor már több mint két éve volt bebörtönözve Észak-Koreában, meg nem határozott okokból.

A Griner-ügybe azt követően kapcsolódott be a Chicago Bulls egykori sztárja, hogy a nő ügyvédei a múlt héten közölték, hogy fellebbeznek a különösen szigorú büntetés ellen.