A floridai bíróság mérlegeli, hogy átmenetileg elzárja a Donald Trump floridai rezidenciáján lefoglalt iratokat az igazságügyi minisztérium bűnügyi vizsgálata elől, ha kinevezi a volt elnök által kért független szakértőt – számolt be a CNN.

BOONE'S MILL, VIRGINIA - AUGUST 30: A campaign bus of former President Donald Trump is parked  at the Trump Town store on August 30, 2022 in Boone's Mill, Virginia. The store in a converted church sells Trump memorabilia, t-shirts and flags.
Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images

A West Palm Beach-i szövetségi bíróság ügyben eljáró bírája a meghallgatáson annyit közölt: ha úgy dönt, hogy eleget tesz a kérésnek, és kinevezi a szakértőt, akkor az először áttekintheti a hatóság birtokába került iratokat, hogy megtudja, vannak-e köztük az ügyvédi titok körébe eső anyagok.

A sajtójelentések szerint

az igazságügyi minisztérium ügyvédei egy ilyen lépés ellen érveltek, mondván, hogy az megakasztaná a bűnügyi nyomozást.

A Politico úgy tudja, hogy a meghallgatáson Donald Trump jogi képviselői komolytalannak mondták az iratok helytelen kezelésére vonatkozó nemzetbiztonsági kockázatot felvető állításokat. Az értesülés szerint James Trusty ügyvéd azzal érvelt, hogy a nyomozó hatóság megpróbálja a büntetőeljárás részévé tenni az elnöki iratok kezeléséről szóló törvényt (Presidential Records Act), ami a bíróság előtt nem kikényszeríthető jogszabály.

A kormányzat jogászainak állítása szerint más szövetségi törvény alapján zajlik a vizsgálat érzékeny iratok kezelése miatt – és nem az elnöki iratokról rendelkező jogszabály keretében, amelynek nyomán büntetőjogi felelősség valóban nem állapítható meg.

A CNN szintén kiszivárgott információkra hivatkozva azt írta, hogy a bíróság előtti érvek csatájában Donald Trump ügyvédje az egész ügyet egy lejárt kölcsönzési idejű könyvtári könyv esetéhez hasonlította.

Az igazságügyi minisztérium jogi képviselői védelmükbe vették az eljárást, és kijelentették, hogy az exelnöknek nem volt joga magánál tartani az iratokat, mert már nem elnök, és megerősítették azt a korábbi álláspontot, miszerint azért sem látják indokoltnak az eljárásba független szakértő bevonását, mert a szóban forgó iratok az államhoz tartoznak, és nem Donald Trump személyes tulajdonát képezik.

A bírósági meghallgatás az augusztus 8-án, Trump floridai rezidenciáján tartott FBI-házkutatás újabb fordulója volt. A hatósági intézkedés során a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei több tucat doboznyi irattal távoztak az ingatlanból, ahol a Donald Trump elnöksége alatt keletkezett minősített dokumentumokat kerestek. A volt elnök állítja, hogy a minősítés alól feloldott iratokról van szó.

Az amerikai demokrácia támadás alatt áll a Donald Trump vezette republikánusok által

– jelentette ki csütörtökön Philadelphiában tartott elnöki beszédében Joe Biden.

Joe Biden, az amerikai függetlenségi nyilatkozat 1776-os elfogadásának épülete, az Independence Hall előtt tartott beszédben valósnak nevezte az amerikai demokráciára jelentett veszélyt, amelyet az úgynevezett MAGA-republikánusok és Donald Trump testesít meg, akik nem tisztelik az alkotmányt és a jogállamot, tagadják a választások eredményét, és visszafelé akarják vinni az országot.

A MAGA egy betűszó – Make America Great Again, azaz Tegyük újra naggyá Amerikát –, amely Donald Trump politikai jelszava volt elnöki kampányában, majd elnöksége idején is.

Biden a közelgő novemberi félidős választásokra utalva kijelentette,

nem fogja hagyni, hogy ellopják a választásokat, minden elnöki eszközével megvédi a demokráciát, és a nemzet lelkéért folyó harcra és szavazásra buzdította a hallgatóságot.

A képviselőház kisebbségi, republikánus csoportjának vezetője bocsánatkérésre szólította fel az elnököt azoktól a republikánusoktól, akiket szavaival megsértett. Kevin McCarthy kijelentette, Joe Biden, ahelyett, hogy egyesítené a nemzetet annak érdekében, hogy közösen nézzen szembe a kihívásokkal, amerikai honfitársainak megosztását, megalázását és ócsárlását választotta, csak azért, mert nem ért egyet riválisainak politikájával.

Az amerikaiak csaknem fele szerint elkerülhetetlen az újabb polgárháború

Tíz éven belül egymásnak eshetnek az amerikaiak, ezt vallják saját maguk egy friss felmérés szerint. A politika a végletekig megosztotta a társadalmat.