A tartalom felét kitakarva hozta nyilvánosságra az amerikai igazságügyi minisztérium a Trump-házkutatásról készült eskü alatti dokumentumot pénteken, a nyilvánosságot a bíróság rendelte el, engedélyezve a tartalom egy részének titokban tartását.

Mar A Lago in Palm Beach
Fotó: Nathan Posner / Anadolu Agency / AFP

A tárca lépését nagy várakozás előzte meg, sokan arra számítottak, hogy a dokumentumból részletek derülnek ki azzal kapcsolatban:

pontosan milyen nyomozati eljárás keretében kért és kapott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) végzést a volt elnök floridai otthonának átkutatására.

A 38 oldalas, úgynevezett eskü alatt tett nyilatkozatot a házkutatást vezető FBI-ügynök tette augusztus 8-án. A dokumentum tartalmának nagyjából fele nem olvasható, így az aláíró ügynök neve sem.

A dokumentum inkább csak megerősíti, hogy a Donald Trump hivatali idejéből származó, a hatóság szerint minősített iratokat kerestek, amelyek egy része már korábban visszakerült az amerikai nemzeti levéltárhoz.

A házkutatási nyilatkozat szerint

a kormányzat bűnügyi nyomozást folytat minősített információ nem megfelelő eltávolítása és tárolása miatt arra nem felhatalmazással rendelkező helyen, valamint kormányzati adatok eltitkolása vagy eltávolítása ügyében.

Donald Trump a nyilvánosságra hozatalra reagálva azt írta közösségi oldalán, hogy az olvasható részben semmi nem szerepel az ő és a hivatalok szoros együttműködését illetően a nála őrzött dokumentumok visszaszolgáltatásának ügyében.

A republikánus párt politikusai a dokumentum korlátozott olvashatóságát tették szóvá. Dan Bishop, a kongresszus észak-karolinai képviselője a közösségi médiaoldalán azzal reagált, hogy „ennyit az átláthatóságról”.

Trump egykori alelnöke megfontolná, hogy tanúvallomást tegyen

Mike Pence volt amerikai alelnök szerdán közölte, hogy ha meghívnák, fontolóra venné a képviselőház bizottsága előtti tanúskodást, amely a Capitolium elleni támadást vizsgálja ki.

A dokumentumok nyilvánosságát múlt héten több nagy amerikai médium is bírósági kérvényben próbálta elérni. Akkor Bruce Reinhart floridai szövetségi bíró úgy döntött, hogy a nyilatkozat tartalmának megismeréséhez joga van a közvéleménynek, ám lehetőséget adott az igazságügyi minisztériumnak arra, hogy javaslatot tegyen, mely részletek maradjanak titkosak.

A minisztérium javaslatát a bíró elfogadta, és péntek délig adott határidőt a dokumentum nyilvánossá tételére, amelyet a tárca péntek délelőtt hajtott végre, a tartalom mintegy felét olvashatóvá téve.

Az FBI augusztus 5-én kapott végzést a házkutatásra az eljáró bírótól, Bruce Reinharttól. A nyomozók augusztus 8-án bejelentés nélkül érkeztek meg a volt elnök floridai Mar-a-Lago nevű ingatlanjába, ahol minden Donald Trump és hozzátartozói által használt helyiséget átkutattak, majd a hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint mintegy húszdoboznyi irattal távoztak.

Volt ügyvédje szerint Trump alkualapnak rejtette el a titkos dokumentumokat

Donald Trump volt ügyvédje örül annak, hogy a volt elnököt felelősségre vonják a rezidenciáján talált titkos dokumentumok miatt. Michael Cohen szerint Trump arra az esetre rejtette el a titkos kormányzati anyagokat, ha meg kellene úsznia a börtönt. Az ügyvéd szerint Trump nem törődik az Egyesült Államokkal, és ha nehéz helyzetbe kerülne, kész lenne olyan nemzetbiztonsági információkat megosztani az oroszokkal vagy Iránnal, mint a nukleáris fegyverek kilövési helyszínei.