Közélet

Edinburghbe érkezett II. Erzsébet királynő koporsója

Az elhunyt uralkodó koporsóját hétfőn a St. Giles-katedrálisba kísérik, majd kedden a Westminster-apátságba szállítják.

Hatórás utat követően vasárnap este érkezett meg Erzsébet királynő koporsója Balmoralból Edinburghbe – tudatta a BBC.  Emberek ezrei sorakoztak az edinburghi Royal Mile úton, hogy leróják tiszteletüket a királynő emléke előtt, miközben koporsóját a Holyroodhouse-palotába szállították. 

Hétfőn délután fél 3-kor szállítják a Holyroodhouse-palotából a St. Giles-katedrálisba, 

ahová a király testőrséget jelentő skót királyi ezred és a királyi íjászok különítménye fogja elkísérni. III. Károly is Skóciába érkezik hétfőn, hogy édesanyja koporsóját a katedrálisába kísérje, ahol a királyi család többi tagja csatlakozik hozzá.

Britain's Prince Andrew, Duke of York (L), Vice Admiral Timothy Laurence (C), Britain's Prince Edward, Earl of Wessex (3R) and Britain's Princess Anne, the Princess Royal stand as the coffin of Queen Elizabeth II, draped with the Royal Standard of Scotland, is carried in to the Palace of Holyroodhouse, in Edinburgh on September 11, 2022. - The coffin carrying the body of Queen Elizabeth II left her beloved Balmoral Castle on Sunday, beginning a six-hour journey to the Scottish capital of Edinburgh.
András herceg, Timothy Laurence ellentengernagy, Edward herceg, Wessex grófja és Anna hercegnő, miközben II. Erzsébet királynő koporsóját a  Holyroodhouse-palotába szállítják Edinburghben 2022. szeptember 11-én 
Fotó: Lisa Ferguson / AFP

A közönség tagjai a Royal Mile járdájáról figyelhetik a menetet.

A koporsót 24 órán keresztül folyamatosan őrzik a St. Giles-székesegyházban, ahol a nagyközönség is leróhatja a tiszteletét. Az est folyamán istentiszteletet tartanak a székesegyházban. Kedden Anna hercegnő kíséri el az édesanyja koporsóját, amit repülővel szállítanak Edinburghből Londonba, majd a Buckingham-palotába.

Mindeközben Windsorban ezrek gyűltek össze a városban, hogy tisztelegjenek a királynő emléke előtt. Az utakat lezárták, a gyászolók pedig virágcsokrokat helyeztek el a várkapukon kívül. III. Károly hétfőn a Westminster Hallba látogat, ahol a parlament mindkét háza részvétet nyilvánít, majd Skóciába repülve megkezdi első utazását az Egyesült Királyság mind a négy országrészében.

Az országban a nemzeti gyászt rendeltek el a királynő jövő hétfői temetéséig.

Joe Biden küldöttség nélkül vesz részt a temetésen

A Fehér Ház vasárnap jelentette be, hogy Joe Biden amerikai elnök hivatalosan is elfogadta a meghívást II. Erzsébet királynő temetésére, ahová a first lady is elkíséri. A Buckingham-palota küldöttség nélkül invitálta Bident, meghívást kizárólag az elnöknek és a first ladynek küldött – közölte a Fehér Ház egyik tisztviselője a CNN-nek.

A korábbi állami temetések – például Nelson Mandela volt dél-afrikai elnöké – lehetővé tették, hogy a hivatalban lévő elnök hivatalos emberekből álló küldöttséggel képviseltesse magát a gyászszertartáson. A királynő állami temetésére szeptember 19-én kerül sor a Westminster-apátságban – jelentette be szombaton a Buckingham-palota.

 

II. Erzsébet temetése II. erzsébet királynő
Kapcsolódó cikkek