Közélet

Utolsó útjára indult II. Erzsébet Balmoralból

Lánya, Anna hercegnő kíséretében elindult a II. Erzsébet királynő koporsóját szállító és kísérő járműkonvoj a királyi család nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral-kastélyából.

A királynő kedvenc kastélyában, Balmoralban hunyt el, ahonnan vasárnap elszállították a koporsóját. Ezzel megkezdődött az egyheti búcsúszertartás-sorozat, amelynek végső aktusaként szeptember 19-én Windsorban helyezik végső nyugalomra az uralkodót.

The Coffin Carrying Queen Elizabeth II Transfers From Balmoral To Edinburgh
Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images


A koporsót a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard és Skóciában honos virágok borítják. Késő délután, hosszú, Aberdeen és Dundee városait is érintő, csaknem 300 kilométeres, hatórás út után érkezik meg a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába. Innen hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák.
A koporsót kedden szállítják repülőgéppel Edinburghból Londonba, a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében. II. Erzsébet koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja, majd szerda délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.
A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

Nicola Sturgeon skót első miniszter a koporsó útnak indulása alkalmából „egyedülálló” asszonynak nevezte az elhunyt királynőt. Tweetében ezt írta: „Szomorú és megható pillanat, amikor Őfelsége, a királynő utoljára hagyja el a szeretett Balmoralt. Ma, amikor Edinburgh-ba utazik, Skócia egy rendkívüli nő előtt tiszteleg”.

 

Anna hercegnő II. Erzsébet temetése II. Erzsébet királynő koporsója Anglia gyászol
Kapcsolódó cikkek