II. Erzsébetről mindenki tudta, hogy nagy állatbarát. Kedvencei a rövid lábukról és zömök testükről híressé vált terelőkutyák, a corgik voltak. Hét évtizedes uralkodása alatt több mint 30 ilyen kutyája volt a uralkodónőnek, akik igazi királyi gondozásban részesültek. A királyi szakácsok készítik az ételüket, saját pszichológusaik vannak és külön történetírók dokumentálják az életüket. Saját lakrészük van a Buckingham-palotában, ahol párnázott kosarakban alszanak és karácsonykor minden kutyának külön zoknit akasztottak a kandalló fölé. A corgi egy olyan ikonikus jelképe lett II. Erzsébet uralkodásának, csakúgy, mint tarka kalapjai vagy legendásan jó humora. A szolgálatában állók és közeli ismerősei sosem győzték hangsúlyozni, hogy a királynőnek rendkívül jó, kissé gúnyos humora van. Angela Kelly, az uralkodó öltöztetője egyszer egy interjúban azt is elmesélte, hogy II. Erzsébet amellett, hogy nagyon vicces, kiváló parodista is.

(FILES) In this file picture released in London on February 4, 2022, and taken last month, shows Britain's Queen Elizabeth II stroking Candy, her corgi dog, as she looks at a display of memorabilia from her Golden and Platinum Jubilees, in the Oak Room at Windsor Castle, west of London. - From Susan, received for her 18th birthday, to Fergus and Muick, acquired shortly before the death of her husband Philip, Elizabeth II owned around thirty corgis, small dogs that remain inseparable from her image. Elizabeth II, who died on September 8, 2022 at the age of 96, was a one-colour outfit, a pair of gloves, a black handbag... and a corgi trotting by her side. (Photo by  / POOL / AFP)
Fotó: Steve Parsons / AFP

Mindenkit képes utánozni. Nincs olyan akcentus, amire ne lenne képes

 – mondta az öltöztető.

A fenti videón Richard Griffin, a királynő egykori védelmi tisztje mesél arról, amikor II. Erzsébet megtréfált egy amerikai túrázót a skóciai Balmoralban. A turista beszédbe elegyedett az uralkodóval, majd megkérdezte tőle, hogy találkozott-e valaha a királynővel. Erzsébet erre nemet mondott, de rámutatott Griffinre, és azt mondta, hogy ez a pasas rendszeresen találkozik vele. Az amerikai ekkor a királynő kezébe nyomta a fényképezőgépét, hogy csináljon egy közös képet róla és az uralkodó barátjával. II. Erzsébet örömmel csinált egy képet védelmi tisztjéről és a lelkes amerikairól.

Mi lesz a corgihaddal?

II. Erzsébet imádta a kutyáit, de nem titok, hogy a palota többi lakójának és a személyzetnek okoztak némi fejfájást – írja a The Washington Post. Többen is nyilatkoztak, hogy a kutyák úgy járnak fel-alá a palotában, mintha az egész hely az övék lenne. Diana hercegnő egyszer nem túl kedves módon mozgó szőnyegeknek nevezte a királyi corgicsapatot.

The Royal Windsor Horse Show 2021
Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

Az ebek hatalmas népszerűségnek örvendtek a médiában. Sokak szerint II. Erzsébet rajongása a jószágokért tette népszerűvé a kis termetű kutyákat világszerte, amelyek gyakran megjelentek eseményeken és a közösségi médiában. A 2012-es olimpián például a corgija is a királynővel tartott, és szerepelt Erzsébet, valamint Daniel Craig közös James Bond-jelenetében a nyitóünnepségen. A kutyák a Netflixen futó The Crown című sorozatban is többször szerepeltek.

II. Erzsébet halálával két walesi corgit, egy cocker spánielt és egy dorgit (a tacskó és a walesi corgi keresztesésével kitenyésztett keverék faj) hagyott hátra. Az idősebb corgit Candynek hívják, a cocker spániel neve pedig Lissy. A két kölyök Muick és Sandy.

Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a királynő négy kutyájával. A királyi életrajzíró, Ingrid Seward szerint valószínűleg az uralkodó gyerekei fogják a gondjukat viselni.

A kutyákról biztosan gondoskodik a család, szerintem András herceghez kerülnek, hiszen többüket ő ajándékozta Őfelségének. Az egyik corgi és a dorgi még egész fiatal 

– mondta Seward.

A királynő annyira rajongott a corgikért, hogy uralkodása alatt egy tenyésztési programot is elindított, amit windsori kastélyából irányított. A programban 14 generációnyi corgit neveltek fel és képeztek ki. Amikor Erzsébet közeledett a 90. életévéhez, a programot leállították.

Queen Elizabeth II and Duke of Edinburgh at Windsor joined by Sugar, one of the Royal corgis.   (Photo by PA Images via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A királynő lovas tanácsadója Monty Roberts a Vanity Fairnek adott interjújában elmondta, hogy az egyik kedvenc kutyájának a halála annyira megérintette a királynőt, hogy onnantól csak nagyon nehezen vett magához új fiatal állatot.

Nem akart több fiatal kutyát, mert félt, hogy halála esetén az állatok magukra maradnak 

– mondta a tanácsadó.

A BBC arról ír, hogy a királyi családnak volt egy külön kifejezése arra a hatásra, amivel a kutyái hatottak a királynőre. Ez volt a kutyamechanizmus.

Amikor a helyzet túlságosan nehéz volt, Őfelsége mindig kivonult a kutyáival sétálni. Csak ő és az állatok. Ez megnyugtatta 

– olvasható Penny Junor írásában, az All the Queen’s Corgisban.

Összezavarta az állampolgársági esküt a királynő halála

Nem kezdődött el időben egy online tartott kanadai állampolgársági eskütétel csütörtökön, miután a tisztviselők nem tudták eldönteni, kinek tegyenek hűségesküt az újdonsült állampolgárok II. Erzsébet királynő halála után – számolt be az Insider