Közélet

Meghalt a királynő, életbe lépett a London Bridge művelet

Az uralkodói család már a hatvanas évek óta készül a királynő távozására, részletes terv írja elő a következő napok eseményeit. A London Bridge művelet szinte percre szabályozza a szükséges lépéseket.

A brit királyi család már a hatvanas évek óta készül a királynő halálára egy olyan tervvel, amelyik meghatározza a II. Erzsébet távozását követő percek, órák és napok forgatókönyvét. Az iNews összegyűjtötte, mire számíthatnak a szigetország lakói az elkövetkező időszakban.

II. ERZSÉBET
II. Erzsébet brit uralkodó portréja a melbourne-i Szent Patrik-székesegyházban 2022. szeptember 9-én.
Fotó: Joel Carrett / MTI / EPA / AAP

Az Egyesült Királyság királynőjének halála számos következménnyel jár a II. Erzsébet arcképével ellátott bankjegyek és érmék lecserélésétől az új uralkodó beiktatásáig. Nem meglepő, hogy részletes tervet dolgoztak ki a változások kezelésére. A London Bridge nevű művelet II. Erzsébet királynő halálakor lépett életbe, és majdhogynem percre pontosan szabályozza a brit kormány következő lépéseit.

Mi az a London Bridge művelet?

A London Bridge nevű művelet a királyi család és a kormány terve II. Erzsébet királynő halálának és Károly király trónra lépésének együttes kezelésére. Ez idő alatt az Egyesült Királyságban nemzeti gyászidőszakot tartanak. A királynő halálának napját D napnak nevezik, az azt követő napokra pedig D nap+1, D nap+2 stb. jelzésekkel hivatkoznak. 

A terv minden szükséges lépést meghatároz más államok kormányainak tájékoztatásától kezdve Károly király trónra lépésének megerősítéséig. Tartalmazza továbbá a királynő temetésének előkészületeivel és az ezzel járó brit nemzeti gyásznappal kapcsolatos összes részletet.

Mikor lesz a királynő temetése?

A királyi család várhatóan hamarosan bejelenti a királynő temetésének hivatalos dátumát és időpontját, a London Bridge művelet szerint ez a D nap után tíz nappal lesz (ami egyben a terv által szabályozott utolsó nap is), tehát feltehetően szeptember 19-én hétfőn, a Westminster-apátságban.

Hol helyezik végső nyugalomra a királynőt?

A London Bridge művelet szerint a windsori kastély VI. György-emlékkápolnájában, ahol apja, VI. György király, édesanyja, a néhai királynő, nővére, Margit hercegnő és férje, Fülöp herceg is nyugszik.

Milyen egyéb események várhatók?

  • A királynő halála utáni első napon délelőtt 10 órakor összeül a következő uralkodó trónra lépését segítő tanács.
  • A brit parlament tíz napra feloszlatja magát.
  • A királynő holttestét először Balmoralból Aberdeenbe szállítják, majd onnan vonaton Edinburgh-ba. A második napon Londonba viszik a koporsót, és elhelyezik a Buckingham-palotában. 
  • Károly király az Egyesült Királyság államait érintő körutazásra indul. 

A hatodik naptól kezdődik a brit államigazgatás felkészítése a temetésre. A világ minden tájáról érkező államfőkre és Londont elözönlő turistákra számítanak.

A Vice annak is megpróbált utánajárni, hogy milyen esélyei vannak a monarchiának, amely sokak szerint Károly alatt össze fog omlani. A portál által megkérdezett szakértő úgy vélekedett, hogy rengeteg ismeretlen és lappangó probléma van, amelyekkel II. Erzsébet uralkodása alatt nem foglalkoztak megfelelően, és most Károlyra marad ezek kezelése. Példaként említette a gyarmatosító múlttal való leszámolást, és megjegyezte, Károly közelmúltbeli beszédei arra utalnak, hogy kész foglalkozni ezekkel a kérdésekkel a monarchia hosszabb távú fennmaradásának biztosításáért.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek