Közélet

Harcok folytak éjjel Európa legnagyobb atomerőművéért

Oroszország közölte, hogy meghiúsította az ukrán kísérletet a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalására.

Oroszország védelmi minisztériuma szombaton közölte, hogy az ukrán erők péntek este támadást kíséreltek meg a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása érdekében a létesítmény ellen. A tárca szerint

egy több mint 250 fős ukrán haditengerészeti erő helyi idő szerint pénteken 23 óra körül megpróbált partra szállni a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműhöz közeli tó partján. Ott azonban katonai helikopterek és vadászgépek segítségével meghiúsították a támadást.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Fotó: Dmytro Smolyenko / AFP

Moszkva szerint az ukrán haditengerészet több mint 250 katonája próbált partra szállni a közeli tó partján – írta a Reuters.

Kijev és Moszkva az elmúlt hónapokban többször vádolta egymást az erőmű – Európa legnagyobb, atomenergiával működő létesítménye – elleni támadások miatt. Az erőművet márciusban foglalták el az orosz erők, de az továbbra is az ukrán elektromos hálózatra csatlakozik, és ukrán személyzet működteti. A NAÜ a héten küldöttséget küldött az atomerőműbe, mivel attól tartanak, hogy egy Csernobilhoz hasonló nukleáris katasztrófát idézhet elő a katonai konfliktus.

 

 

 

atomerőmű elleni támadás ukrán orosz háború
Kapcsolódó cikkek