Közélet

Ilyen sem volt még: a Kreml Biden kijelentését éljenzi, és teljesen egyetért vele

Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszország terrorizmustámogató ország-e. Moszkva szerint üdvözlendő Biden kiállása.

Határozott nemmel felelt arra a kérdésre Joe Biden, hogy véleménye szerint Oroszországot szerepeltetni kell-e a terrorizmust támogató országok listáján. Az Egyesült Államok elnökét hétfő esti sajtótájékoztatóján kérdezték a témában. 

Nancy Pelosi terrorállammá minősítené Oroszországot

Nancy Pelosi szerint, ha a külügyminiszter nem lép, akkor a kongresszus fog.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Az ügy pikantériája, hogy Bidennel kapcsolatban először szólal meg pozitívan Moszkva az Ukrajna elleni invázió megindítása óta, sőt, a Kreml szóvivője egyenesen éljenezte az amerikai elnök kijelentését. 

Már maga a feltételezés is sértő és felháborító, ezért természetesen nagy öröm számunkra, hogy az Egyesült Államok elnöke így reagált a témában 

– nyilatkozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az RBC tévének adott interjújában a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Peszkov szerint azonban ez még nem jelenti azt, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok közötti rendkívül fagyos viszony enyhülésnek indulna, ez véleménye szerint még kevés ahhoz, hogy Washington és Moszkva újra szóba álljon egymással. 

Russian President Vladimir Putin's annual press conference in Moscow
Fotó: Sefa Karacan / AFP

Mint ismert: az amerikai szenátus júliusban fogadott el egy határozatot, amely szerint Oroszországot terrorizmust támogató országként lehetne listázni. A dokumentum szerint erre a Georgia, Szíria, Csecsenföld és Ukrajna elleni brutalitás miatt lenne szükség. Korábban Kijev határozottan kérte Washingtont egy ilyen határozat kiadására. 

Zelenszkij: „Mi ez, ha nem terrorcselekmény?”

Az ukrán elnök szerint Vinnicja lebombázásában már több mint húszan haltak meg.

Döntés azonban hivatalosan nem született, és Biden ellenkezése miatt Oroszország várhatóan nem kerül majd fel a listára, amelyen jelenleg Irán, Észak-Korea, Kuba és Szíria szerepel. 

 

 

 

 

Peskov terrorizmus Kreml Joe Biden Fehér Ház
Kapcsolódó cikkek