Közélet

Kihagyja Gorbacsov temetését Vlagyimir Putyin, túl sok a munkája

Az orosz elnök szóvivője szerint a sűrű időbeosztása miatt nem tud részt venni az eseményen.

Nem vesz részt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök szombati temetésén Vlagyimir Putyin orosz elnök. Bár a kedden elhunyt politikust a világ más vezetőihez hasonlóan Putyin is méltatta, a szertartáson mégsem lesz ott. Szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint az elnöknek túl sűrű az időbeosztása, emiatt nem tud kiszakadni a munkából a temetés idejére.

Russian President Vladimir Putin (R) talks to former Soviet President Mikhail Gorbachev (L) 21 December 2004 before a press conference of German Chancellor Gerhard Schroeder and Putin at Gottorf castle in Schleswig. Lucrative energy deals, the sale of bankrupt oil group Yukos and a fresh initiative for Chechnya were at the top of the agenda of a second day of talks 21 December 2004 between Putin and Schroeder.      AFP PHOTO    DDP/JOCHEN LUEBKE    GERMANY OUT (Photo by JOCHEN LUEBKE / DDP / ddp images via AFP)
Fotó: Jochen Luebke / DDP images via AFP

 

Mihail Gorbacsovot a hírek szerint szombat délután búcsúztatják a Szakszervezetek házában, ahol 1953-ban Sztálin búcsúztatását is tartották, ezt követően helyezik végső nyugalomra a Novogyevicsi temetőben. Bár nem kap állami temetést, az állam részt vesz a szertartás szervezésében és őrséget is állnak majd a búcsúztatáson. 

Arról egyelőre nem tudni, kik lesznek ott a temetésen a világ vezetői közül, akiknek komoly fejfájást okoz a ceremónia, hiszen jelenleg rendkívül fagyos a viszony Moszkva és a Nyugat között az ukrajnai háború miatt. 

Borisz Jelcin 2007-es temetésén két egykori amerikai elnök is részt vett: Bill Clinton és idősebb George Bush, ám ezúttal nagyon kevés az esély arra, hogy Joe Biden jelenlegi elnök elutazzon Moszkvába. 

Az is eldőlt, hogy Angela Merkel korábbi német kancellár sem lesz ott a szertartáson, egészségi állapotára, térdproblémáira hivatkozva mondta le az eseményt. Magát Gorbacsovot egyébként a napokban méltatta a volt német politikus. 

A világ a béke követét, a balti államok viszont a zsarnok elnyomót látják Gorbacsovban

Míg a Nyugat egy emberként gyászolja a kedden elhunyt Mihail Gorbacsovot, addig vannak országok, ahol egyáltalán nem őriznek kellemes emlékeket az egykori szovjet elnökről.

 

temetés Merkel Gorbacsov Putyin
Kapcsolódó cikkek