Pozitív lett Olaf Scholz német kancellár hétfőn készített koronavírus-tesztje – közölte a szövetségi kormány szóvivője. Steffen Hebestreit Twitter-bejegyzése szerint a kancellárnak enyhe megfázásos tünetei vannak, és a pozitív teszt miatt elkülönítésbe vonult. A hétre tervezett nyilvános programjait lemondta. 

German Chancellor Olaf Scholz waits for the arrival of Moldova's President prior talks on September 23, 2022 at the entrance of the Chancellery in Berlin.
Fotó: Tobias Schwarz / AFP

A hét legfontosabbnak tartott – nem nyilvános – programja a szövetségi kormány és a tartományok szerdai tanácskozása a tartományi kormányfők egyeztető testülete, a miniszterelnöki konferencia keretében. Szóvivőjének tájékoztatása szerint Olaf Scholz videókapcsolat révén vesz majd részt a megbeszélésen. 

A téma az első kettő – bő harmincmilliárd eurós – tehercsökkentő csomagot követő újabb, ezúttal 65 milliárd eurós intézkedéscsomag, amely az energia drágulása és az emelkedése miatt a lakosságra és a vállalatokra nehezedő terhek további enyhítését szolgálja. A szövetségi kormány a tervek szerint a tartományokkal közösen finanszírozza a csomagot. 

Megvan a megállapodás, még idén érkezik arab LNG Németországba

A hírek szerint Olaf Scholz német kancellár sikeresen tárgyalt az Egyesült Arab Emírségekben.

A német kancellár szervezetében első alkalommal mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), pedig a munkájával járó sűrű kontaktusok, találkozások miatt rendszeresen tesztelik. A SARS-CoV-2 által okozott betegség (Covid–19) ellen teljes védőoltással és emlékeztető oltással is rendelkező politikuson sajtójelentések szerint a hét végén Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása előtt PCR-tesztet készítettek, vasárnapi hazatérése után pedig gyorstesztet. A lelet rendre negatív volt.