Közélet

Koronavírus: elkezdik a negyedik oltások beadását Spanyolországban

Spanyolországban enyhén emelkedni kezdett a koronavírusos esetek száma. Az országban emiatt elkezdik felpörgetni a koronavírus elleni vakcinák negyedik adagjának beadását. Az idős emberek és az egészségügyi dolgozók is az első körben kapják majd meg az oltóanyagot. A szakemberek arra is figyelmeztettek, hogy sok influenzás esettel is találkoznak, ami az évnek ebben a szakában szokatlan. Várhatóan a korábbi éveknél súlyosabb influenzajárvány van kilátásban.

Spanyolországban hétfőn megkezdődött a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának széles körű alkalmazása, amelyet számos tartományban összekötnek az influenza elleni vakcinák beadásával. A spanyol egészségügyi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy elérhetővé teszi az úgynevezett második emlékeztető oltást, amelyet eddig csak kevesen, meghatározott krónikus betegségekkel küzdők kaphattak meg a dél-európai országban.

A young teenage girl is seen receiving a shot of Covid-19 vaccine at a vaccination center in Barcelona, Spain, on December 22, 2021. Following the spread of the Omicron variant, the Spanish government is pushing the vaccination campaign and for older people to get the third booster shot and for children aged 5-11 to get their first covid vaccine dose. (Photo by Davide Bonaldo / Controluce via AFP)
Fotó: Davide Bonaldo / AFP

Első körben a nyolcvan év felettiek, mintegy 2,9 millióan, valamint az idősotthonok 390 ezer lakója jogosult az újabb dózisra, amely a vírus friss variánsai ellen is véd.

Az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói szintén az első között kérhetik az emlékeztető vakcinát.

A felsorolt csoportokat követően a hatvan és nyolcvan év közöttiek számára nyitják majd meg a negyedik adag lehetőségét, azonban az ennél 

fiatalabb egészséges emberek számára a spanyol egészségügyi hatóságok egyelőre nem ajánlják az újabb dózis.

Kongatja a vészharangot az EU: fel kell készülni a járvány újabb hullámára

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt pénteken, köztük az oltási kampányok fokozását és az egészségügyi rendszerek felkészítését, hogy az őszi és a téli időszakban elkerülhető legyen a koronavírus-fertőzés európai esetszámainak újabb emelkedése.

Carolina Darias egészségügyi miniszter korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben 16 millió adag vakcina érkezik Spanyolországba, ez a szám az év végéig eléri a 44 milliót.

A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a 47,4 millió lakosú Spanyolországban több mint 40,6 millióan kaptak legalább két dózist a koronavírus elleni vakcinákból, a 40 év feletti lakosság 80 százaléka pedig három adaggal védett.

A dél-európai országban több mint két hónapnyi folyamatos csökkenés után a múlt héten először enyhe emelkedést tapasztaltak az új eseteknél,

noha a kórházi kezelésre szorulók száma továbbra is alacsony, nem éri el az ellátási kapacitások 2 százalékát.

A spanyol egészségügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy már most regisztrálnak influenzavírusos eseteket is, ami igen ritka az évnek ebben a szakában, és ez a korábbiaknál erősebb járvány lehetőségére figyelmeztet. Több spanyol tartományban, például Baszkföldön, Kasztília és Leónban vagy Kantábriában a veszélyeztetett csoportok számára a negyedik dózis beadását összekötik az influenza elleni oltással.

Von der Leyent megbüntetik a Pfizerrel kötött horribilis szerződés miatt

Egy német lap információi szerint megrovást kaphat az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Biontech-Pfizerrel kötött 35 milliárd eurós szerződés miatt.

 

koronavírusos esetek negyedik oltások vakcina koronavírus oltás Spanyolország pandémia covid
Kapcsolódó cikkek