Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyeteme (MGIMO) évnyitóján figyelmeztetett, hogy minden olyan lépés, amely veszélybe sodorja a moldovai szakadár a Dnyesztermenti Köztársaságban állomásozó orosz békefenntartók biztonságát, Oroszország elleni támadásnak minősül.

Ugyanúgy, ahogyan az Dél-Oszétiában történt, amikor a békefenntartóinkat Szaakasvili megtámadta

– mondta Lavrov a 2008-as georgiai konfliktusra utalva.

Jelenleg mintegy 1700 orosz katona állomásozik a szakadár "Dnyesztermenti Köztársaság" területén. Két gépesített lövész zászlóalj éves váltásban békefenntartó feladatokat lát el, és van még egy őrző és egy kiszolgáló zászlóalj is. 

ADDIS ABABA, ETHIOPIA - JULY 27: Russian Foreign Minister Sergey Lavrov holds a press conference at Russian Embassy in Addis Ababa, Ethiopia on July 27, 2022. Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency (Photo by Minasse Wondimu Hailu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az orosz nagykövetségen az etiópiai Addisz-Abebában 2022. július 27-én. 
Fotó: Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency via AFP

Lavrov a MGIMO rendezvényén egyebek között azt mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz északnyugati irányban megerősíteni katonai képességeit, ha NATO-bázisok jelennek majd meg a szövetségbe belépni készülő Finnország és Svédország területén. "Fantasztikus beismerésnek" minősítette Annalena Baerbock német külügyminiszternek azt a kijelentését, miszerint a németeknek Ukrajna miatt kell szenvedniük, és utalt rá, hogy nyugati országban felmerült az előrehozott választások megtartásának gondolata. 

Az orosz diplomácia vezetője szerint Oroszország nem kívánja teljesen megszakítani a kapcsolatokat a nyugati országokkal, 

amelyek most szerinte nem megállapodásképesek, de kész lesz a kölcsönös előnyösség alapján meghallgatni őket, ha elmúlik a hisztéria és ha megérnek erre. Hangsúlyozta az alternatív kapcsolatok kiépítésének fontosságát. Úgy vélekedett, hogy a Moszkva ellen bevezetett szankciókra nem szabad tükörválaszt adni és minden európai polgárt büntetni.

Lavrov egyebek között azzal vádolta meg a "kollektív Nyugatot", hogy  "szégyentelenül, durván és agresszívan hibrid háborút indított" Oroszország ellen, amikor rájött, hogy kudarcot vallottak az Ukrajna "ellen-Oroszországgá" változtatására irányuló tervei.

Kifogásolta, hogy a Nyugat hallgatólag bátorította, hogy Ukrajnában törvénnyel tiltsák az orosz nyelv használatát az oktatás, a média és a kultúra területén és hogy Kijev elszabotálja az ukrajnai rendezés alapjának tekintett, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is jóváhagyott minszki megállapodások végrehajtását. Megismételte, hogy Moszkva szerint a Nyugat a nemzetközi jogot elutasítva megpróbálja a saját szabályain alapuló világrendet másokra ráerőltetni. Lavrov azt hangoztatta, hogy a nyugati országok nem lesznek képesek sem elszigetelni, sem meggyengíteni Oroszországot.

Arról is szólt, hogy Oroszországnak stratégiai érdeke az Izraellel való kapcsolatainak erősítése, függetlenül attól, hogy a jelenlegi kormánnyal való viszonyban "érdességek" mutatkoztak. Rámutatott, hogy Izraelnek mintegy kétmillió, Oroszországból bevándorolt állampolgára van.