Közélet

Lezárták a sort: már fél nap, mire eljutnak a gyászolók a királynő ravataláig

Legalább hat órán át nem lehet beállni a ravatal előtti sorba, mert a kelet-londoni Southwark Park, ahol a sor számára előre kijelölt útvonal véget ér, teljesen megtelt.

Lezárták pénteken a londoni hatóságok a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatalához vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. Becslések szerint több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek. A búcsúztatási rendezvények összehangolásáért felelős brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium pénteken késő délelőtt közölte, hogy legalább hat órán át nem lehet beállni a ravatal előtti sorba, mert a kelet-londoni Southwark Park, ahol a sor számára előre kijelölt útvonal véget ér, teljesen megtelt.

Lying In State Queue, Members of the public stand in the queue on the South Bank of the River Thames, near Tower Bridge, as they wait in line to pay their respects to the late Queen Elizabeth II in London, Britain, 15 September 2022. (Photo by Maciek Musialek/NurPhoto) (Photo by Maciek Musialek / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maciek Musialek / AFP

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

 Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

Minden idők legnézettebb televíziós eseménye lehet a királynő temetése: négymilliárd nézőt várnak

Világszerte várhatóan 4,1 milliárdnyian kapcsolódnak majd be hétfőn II. Erzsébet királynő temetésének közvetítésébe, legalábbis jelenleg ennyire becsülik a szakértők a nézők számát.

A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster Hallban. A ravatalozóhelyiség hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát. A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium létrehozott a YouTube videómegosztó portálon egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát.

A csatorna – amely a Her Majesty The Queen’s Lying-in-State / Queue Tracker címen kereshető fel – pénteken azt mutatta, hogy a sor hozzávetőleg 8 kilométer hosszú, és a világhírű Tower híd déli hídfőjén is messze túlnyúlik, elérve az előre kijelölt végpontot, a kelet-londoni Southwark Parkot. 

A tárca pénteki becslése szerint azoknak, akik a sor végén állnak, legalább 14 órába telik, mire a ravatalhoz érnek.

A minisztérium közölte, hogy a Southwark Parkban kialakított várakozási terület megtelt, és további intézkedésig – de legalább hat órán keresztül – nem lehet beállni a sorba. A közleményben a minisztérium kérte, hogy a sor újbóli megnyitásáig senki ne kísérelje meg a bejutást a park kijelölt területére. 

III. Károly fejére 2300 milliárd forintot érő korona kerül

Ami Magyarországon a Szent Korona, az Nagy-Britanniában a birodalmi állami korona, illetve a Szent Eduárd-korona. Mindkét fejdísz az új király birtokába kerül, ám nem mindegy, mikor melyiket használja.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a Westminster Hallhoz közeli westminsteri apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében. Több európai monarchia uralkodói is jelezték, hogy részt vesznek a szertartáson. A néhai uralkodó koporsóját hétfő este a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájában, a Londontól 25 kilométerre nyugatra emelkedő, csaknem ezeréves windsori kastély kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

 

gyász II. Erzsébet temetése ravatal királynő
Kapcsolódó cikkek