Közélet

Minden idők legnézettebb televíziós eseménye lehet a királynő temetése: négymilliárd nézőt várnak

Világszerte várhatóan 4,1 milliárdnyian kapcsolódnak majd be hétfőn II. Erzsébet királynő temetésének közvetítésébe, legalábbis jelenleg ezt becsülik a szakértők. A reklámokat viszont kitiltották a csatornák.

Több milliárd nézőt vonzhat II. Erzsébet királynő temetése, akit hétfőn délben kísérnek utolsó útjára Londonban. A brit uralkodó gyászszertartása világszerte vezető téma, így nem meglepő, hogy a több mint 70 évig hatalmon lévő királynő búcsúztatása tömegeket vonz. Londonban már lehetetlen szállást találni a következő napokra, rengetegen utaznak a brit fővárosba. Aki pedig nem jut el, azok a tévék előtt nézhetik az eseményt, amely várhatóan minden eddigi rekordot megdönt majd nézettségben.

Britain's main opposition Labour Party deputy leader Angela Rayner (L) joins members of the public paying their respects to Queen Elizabeth II, as her coffin Lies in State inside Westminster Hall, at the Palace of Westminster in London on September 15, 2022. - Queen Elizabeth II will lie in state in Westminster Hall inside the Palace of Westminster, until 0530 GMT on September 19, a few hours before her funeral, with huge queues expected to file past her coffin to pay their respects. (Photo by Yui Mok / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Az előrejelzések szerint a világ lakosságának több mint felét, 4,1 milliárd embert szögez majd a képernyők elé a temetés,

 amely a Daily Mail című brit lap szerint megdönti az eddigi rekordert, az atlantai olimpia megnyitóját. 1996-ban 3,5 milliárdan nézték, ahogy Muhammad Ali meggyújtja az olimpiai fáklyát. Szakértők szerint a mostani közvetítés történelmi jelentőségű, várhatóan az emberiség jelentős részének közös élménye lesz minden pillanata. 

II. Erzsébet halála térdre kényszerítette a virágpiacot

A Turkish Airlines légitársaság közölte, hogy 13 tonna virágot szállít Nagy-Britanniába a kegyeleti szertartásokra.

Horroráron a szállodák

A legnagyobb brit csatornák közölték, hogy hétfőn egyetlen reklámot sem adnak le 24 órán keresztül, a reklámszünetek csak kedden térnek vissza a képernyőkre. Ennek ellenére öldöklő harcot vívnak egymással a közvetítésért a televíziók, amelyek presztízst csinálnak abból, hogy a legtöbb nézőt bevonzzák. A Variety.com cikke szerint a temetésen komoly technikai gondok adódhatnak abból, hogy rengeteg közvetítőkocsi lesz a helyszínen, így a jelek könnyen összeakadhatnak. A legtöbb nagy tévétársaság napok óta a helyszínen van, és készül az eseményekre, van olyan, amelyik egy komplett stúdiót is berendezett a Hyde Park közelében és tucatnyi riporterrel követi majd a koporsó útját.  

Az útvonalra eső hotelek pedig őrületes összegeket kérnek el a nagyobb szobákért, ahonnan közvetíteni lehet. Van olyan szálloda, ahol egyetlen éjszaka 50 ezer fontba kerül. 

Ettől függetlenül a többi hotelnél is felmentek az árak, a legfrissebb statisztikák szerint, amint bejelentették a királynő halálát, az átlagos szobaár egy éjszakára 210 fontról 330-ra nőtt. 

Moziban is nézhető a temetés

Nem csak Londonban készülnek a közvetítésre, Nagy-Britannia több mint 150 mozija is kinyit hétfő délelőtt, ahol ingyen lehet nézni a temetést. A filmszínházak természetesen tiszteletben tartják az gyászszertartást, így semmilyen nassolnivalót nem árusítanak majd, kizárólag vizet lehet venni a büfékben. 

Maguk a britek egyébként nem sajnálják a pénzt a temetésre, rengeteget költenek a szertartásra. 

Hétkilométeres sor

Csaknem hét kilométeres sor alakult ki csütörtök délutánra II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt. A múlt héten elhunyt brit uralkodó koporsóját előző este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban. II. Erzsébetet hétfőn a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra.

A brit kormány által csütörtökön ismertetettek szerint a királynőt tavaly elhunyt férjével, Fülöp edinburghi herceggel közös sírba helyezik a volt uralkodó édesapjának, VI. György királynak szentelt windsori emlékkápolnában.

 

 

 

 

 

 

II. Erzsébet temetése nézettség közvetítés reklám királynő
Kapcsolódó cikkek