A török virágtermesztők nem győzik kielégíteni a vágott virág iránti igényt Nagy-Britanniában, amely a királynő halála miatt az egekbe szökött.

Flowers and tributes are pictured in Green Park in London on September 15, 2022, following the death of Queen Elizabeth II on September 8. - Queen Elizabeth II will lie in state until 0530 GMT on September 19, a few hours before her funeral, with huge queues expected to file past her coffin to pay their respects. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Fotó: AFP

Az antalyai árutőzsde közlése szerint 

90 százalékkal több megrendelés érkezett vágott virágra II. Erzsébet szeptember 8-i halála óta, 

de a török termelők csak negyven százalékban képesek kielégíteni a megnövekedett igényeket, mivel a szezon a vége felé jár, és más vásárlók irányában is vannak kötelezettségeik.

Több kilométeres sor áll II. Erzsébet királynő ravatala előtt

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, egy hete érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A dél-törökországi, Antalya és Isparta környéki virágkertészetek hagyományosan kamionokkal küldik Nyugat-Európába a virágszállítmányokat, a rendkívüli brit megrendelések teljesítésére azonban kénytelenek voltak repülőgépeket bérelni.

Members of the public look at flowers and tributes left in Green Park in London on September 15, 2022, following the death of Queen Elizabeth II on September 8. - Queen Elizabeth II will lie in state until 0530 GMT on September 19, a few hours before her funeral, with huge queues expected to file past her coffin to pay their respects. (Photo by Paul ELLIS / AFP) BRITAIN-ROYALS-QUEEN-DEATH
Fotó: Paul Ellis / AFP

A Turkish Airlines légitársaság közölte, hogy 

13 tonna – félmillió szál – virágot szállít a nagy-britanniai kegyeleti szertartásokra, 

az utolsó virágjáratot pedig pénteken indítják útnak. A brit virágboltok eredetileg 18 tonnát szerettek volna.

Ez lesz a sorsa II. Erzsébet kedvenceinek, a corgifalkának

Számtalan kérdést vetett fel II. Erzsébet halála. Ahogyan arról már írtunk, egy állampolgársági esküt nem is tudtak megtartani, mivel a biztosság nem volt képes eldönteni, hogy a jelentkezőknek kire kell felesküdniük. Emellett nem kis nehézség, hogy az ország minden papír- és fémpénzét gyorsan le kell cserélni az új uralkodó arcképével ellátott darabokra. Egy sokakat foglalkoztató kérdés pedig az, hogy mi lesz a királynő szeretett corgi kutyáival a halála után.