A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika – nyilatkozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.

2021.04.13. Budapest Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár Fotó Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet
Orbán Balázs (Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet)

Orbán Balázs hozzátette: a szeptember 25-i választások megmutatták, hogy az olaszok tudják a legjobban, milyen kormányra van szüksége országuknak. Kijelentette, hogy Róma utcáin is szemmel látható a szankciós politika okozta és az elszálló rezsiköltségek hatása. 

Megjegyezte azt is: a nyugati országokban is egyértelmű, hogy a szankciók miatt a fogyasztók felárat kénytelenek fizetni, mégis nemzeti konzultációval „nekünk kellett ismét elsőnek lenni megkérdezve az embereket, mit gondolnak erről.”

Az európai konzervatív politika és közélet vasárnapig tartó találkozója a Giorgia Meloni vezette jobboldali koalíció választási győzelmét követi. A nyitónap felszólalói között volt Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője, és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is.