Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, a szankciók változtatták globális gazdasági háborúvá. Véleménye szerint ma már mindenkinek világos, hogy egy elhúzódó háborúra kell számítanunk, arra kell készülni. A miniszterelnök szerint éppen ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hoztak létre honvédelmi alapot. 

A katonákat visszavontuk a határok védelméről, létrehoztuk a határvadász alakulatokat, több katonára van szükség, és az ország védelmére kell készülniük

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor értékelése szerint a háború aggasztja az embereket, követik az eseményeit, de ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az

A miniszterelnök tisztázta: a választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat is, majd rögtön az asztalra került a földgázvásárlási szankció is, ezért 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd egy újabb hónap alatt megháromszorozódott.

vár az eurózónára, az elemzők szerint ez aligha kétséges

Az EKB a vártnál hamarabb fejezi be kamatemelési ciklusát, viszont a csúcspontja magasabb lesz, mint eddig gondolták.

A miniszterelnök kiemelte: ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének, és az infláció is csökkenne. A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót. A pártelnök tájékoztatása szerint amikor ezeket a szankciókat nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

A spekulánsok és a fedezeti kényszer miatt omladozik az európai energiahordozók piaca

Az európai energetikai cégek kitettsége elérte az 1500 milliárd eurót.

A szankciók felülvizsgálatára a Magyar Nemzet szerint novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért arra szólította fel a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja.

A miniszterelnök helyzetértékelése szerint a szankciókat a brüsszeli bürokraták erőltetik Európára, a szankciók okozzák a gazdasági problémákat, az energiaválságot és az inflációt. A szankciókat pedig a magyar baloldal támogatja.

A teljes cikk itt olvasható.

Túl a sokadik szankción a háború eszkalálódik, a következményeket pedig az unió is erősen megszenvedi

A kormány szerint az uniós szankciók többet ártottak Európának, mint az agresszornak, ezért nyolcadik csomagról szó sem lehet. Úgy tűnik, Kína összehangoltan cselekszik Oroszországgal.