A Bloomberg által készített elemzői konszenzus szerint 80 százalék a valószínűsége annak, hogy az eurózóna a következő 12 hónap során recesszióba süllyed. Az előző felmérésnél még csak 60 százalék volt az arány.

eurózóna infláció GDP izzók izzó égők égő villanykörte energia Electric bulbs + euro bank notes 1357260578
Fotó: Franck Metois / Getty Images

A gazdasági lejtmenet hátterében egyértelműen az áll, az orosz gáz és a hatékony és olcsó alternatívák hiányával nem tud rövid távon megbirkózni az öreg kontinens. Az üzleti szektorra vonatkozó felmérések már július óta jelzik a veszélyt. 

Az elemzői várakozások szerint az az év utolsó három hónapjában 9,6 százalékon tetőzik, 

csaknem ötször magasabban az Európai Központi Bank (EKB) céljánál. A konszenzus szerint legközelebb 2024-ben van esély arra, hogy a cél közelébe csökkenjen a fogyasztói árak növekedési üteme. Az EKB előrejelzése viszont stagnáló GDP-re számít, Chirstine Lagarde, a jegybank elnöke annak ellenére hangoztatja folyamatosan az infláció letörése melletti elkötelezettségét, hogy nagyon erős a recessziós veszély.

 

A felmérésben részt vevők szerint az EKB a korábban vártnál hamarabb fejezi be kamatemelési ciklusát, viszont a csúcspontja magasabb lesz az előrejelzettnél, a ráta jövő februárban tetőzhet 2 százalékon.

Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza helyénvalónak nevezte a jegybank legutóbbi, 75 bázispontos kamatemelését, ám jelezte, hogy a következőkben a központi bank visszavesz egy kicsit a mértékből. Más elemzők viszont egyáltalán nem zárják ki annak lehetőségét, hogy jön még egy 75 bázispontos ugrás.