Felgyorsultak az események az orosz–ukrán háborút illetően: a közelmúltban elért ukrán katonai sikerek gyors cselekvésre ösztönözték az orosz vezetést, elsősorban persze Vlagyimir Putyin elnököt. Attól való félelmükben, hogy az ukrán előretörés folytatódik, szinte azonnali népszavazásokat tartanak a még orosz kézen lévő ukrán területeken, hogy azokat azonnal Oroszországhoz csatolják, és így az ellenük indított támadásokat Oroszország elleni támadásnak tekintsék.

Conceptual finance or financial crisis, Paper craft illustration of arrow sign pointing downwards in a chart. Concept of loss and stock market crash. Bear market concept. orosz tőzsde, russia stock
Fotó: Eugene Mymrin / Getty Images

Ez lehetővé teszi a reguláris erők bevetését, ezért máris mozgósítják az orosz tartalékosokat, miközben a Nyugatot megint megfenyegette az orosz elnök a tömegpusztító fegyverek bevetésével, hozzátéve, hogy ez nem blöff. A háború tehát nagy valószínűséggel tovább durvul, kegyetlenebb szakaszába léphet, a feszültség nő, sőt, akár a és Oroszország közti közvetlenebb konfliktussá is alakulhat, atomháborúval fenyegetve.

Ilyen körülmények között a befektetők nemigen tehetnek mást, mint hogy fedezékbe vonulnak. Az amerikai piacok már tegnap sokat estek, a legfontosabb index, 

az S&P 500 ismét a korábbi tetejétől számított 20 százalékos szint közelébe, 3855 pontig esett, vagyis ismét a korrekció és a medvepiac határára került.

Ha a világ legfontosabb indexe medvepiaci területre lép, az általában további eladásokat generál a piacokon. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ma este dönt a kamatemelésről, és ezt a befektetők ugyancsak óvatoson kezelik.

 

Ma reggel az európai tőzsdék is mínuszban nyitottak, bár az esés mértéke egyelőre nem nagy, miután tegnap délután a rossz hírek hatására nagy mínuszt produkáltak, az eladások java már akkor lezajlott. Az orosz tőzsde főbb indexei tegnap 

8-9 százalékos mínuszban zártak az esti kereskedésben,

ma még nem nyitott ki a piac. A pesti tőzsdén is az eladók vannak túlsúlyban, nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal az OTP esik, ami érthető, hisz a bankcsoportnak mind Ukrajnában, mind Oroszországban van leánybankja, és ezek helyzete még bizonytalanabb, mint eddig.

A devizapiacokon a dollár erősödik, egy euróért csak 0,99 dollárt kell adni, vagyis az árfolyam ismét a paritás alá került. Ennek a forint árfolyamára is van hatása: a hazai fizetőeszközből több mint 403 egységet kell adni az euróért, miközben pár napja még 400 alatt volt ez az érték. Az orosz rubel 1 százalékkal gyengül a dollárhoz képest.

Az árupiacokon az olaj mutat jelentős, 3 százalékos emelkedést: a WTI 86, a Brent 92 dollár fölött van. Az arany mint menekülőeszköz fél százalékkal emelkedett, az európai TTF gázár 6 százalékkal 207 euró fölé került.