Oroszország szeptember 16-tól nem részes állama az Emberi Jogok Európai Egyezményének, miután az Ukrajnai ellen indított háború miatt március 16-án kizárta tagjai közül az Európa Tanács – jelentette be hétfőn Marija Pejcinovic Buric, a 46 államot számláló Európa Tanács főtitkára.

Painting.,Refugee's,Hand,Behind,Barbed,Wire, emberi jogok, orosz kizárás, jogok, kéz
Fotó: Shutterstock

A horvát politikus kihangsúlyozta, hogy

az orosz állampolgárokat szeptember 16-tól nem védi az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

Sajnálatos, hogy Oroszország távolmaradásával az Emberi Jogok Európai Egyezményétől még inkább elszigeteli magát a demokratikus világtól, és több mint 140 millió orosz állampolgárt foszt meg az egyezmény által biztosított emberi jogi védelemtől – fejezte ki sajnálatát Pejcinovic Buric.

A főtitkár ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az Európa Tanács továbbra is támogatja az emberi jogok védelmezőit, a demokratikus erőket, a szabad médiát és a független civil társadalmat Oroszországban, és együttműködik velük. Pejcinovic Buric egyúttal reményét fejezte ki, hogy egy napon az orosz állampolgárok ismét élvezhetik az Emberi Jogok Európai Egyezményének védelmét.

Megbomlani látszik az uniós fellépés az orosz energiahordozókkal szemben

Görögország ismét orosz gázt vásárolt: egy LNG-t szállító tartályhajó érkezett meg a görög partokhoz. Ez szembemegy az azon vállalásával , hogy az év végéig harmadával csökkentik az orosz gázfüggőséget. Az egyre nehezebb helyzetbe hozza az EU-tagokat, miközben zajlik az úszó LNG-terminálok felállítása.

Emlékeztetett, az egyezmény értelmében Oroszországnak jogi kötelezettsége az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságaáltal hozott ítéletek és határozatok végrehajtására a szeptember 16-ig elkövetett cselekményekkel vagy mulasztásokkal kapcsolatban. Elmondta, hogy

 

az Európa Tanács továbbra is mindent megtesz az igazságosság és az elszámoltathatóság biztosítása érdekében az Oroszországgal kapcsolatos ügyek érintettjei számára.

 

Miután Oroszország háborúja továbbra is emberek millióinak okoz fájdalmat és szenvedést Ukrajnában és szerte Európában, az Európa Tanács ismételten felszólítja az orosz vezetést, hogy azonnal állítsa le a háborút, és vessen véget saját népe folyamatos elnyomásának – zárta gondolatait a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára.

Az ukrán csapatok már az orosz határ közelébe értek, de az oroszok sem állnak le

Az elmúlt huszonnégy órában mintegy háromszáz orosz katona vesztette életét, az ukrán erők orosz repülőgépet és drónt semmisítettek meg – jelentette az ukrán vezérkar.