Közélet

Az ukrán csapatok már az orosz határ közelébe értek, de az oroszok sem állnak le

Az elmúlt huszonnégy órában mintegy háromszáz orosz katona vesztette életét, az ukrán erők orosz repülőgépet és drónt semmisítettek meg – jelentette az ukrán vezérkar.

Az ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt – közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Az ukrán fegyveres erők méterről méterre szabadítják fel Harkiv megyét: ez több száz települést jelent –mondta Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője. Az ukrán hatóságok segélyeket készülnek szállítani a felszabadított településekre, 11 ezer csomag élelmiszert és ugyanennyi csomagot higiéniai szerekből – tette hozzá.

Térképen mutatják, mekkorát bukott az orosz hadsereg

Az ukrán Kyiv Post térképe szerint pár nap alatt nagyobb területen nyomták vissza az orosz hadsereget északkeleten, mint amit az április óta elfoglalt.

Eközben hétfőn az orosz erők ismét csapást mértek a megyeszékhelyre, Harkivra – közölte a kormányzó. A támadásban az eddigi információk szerint egy civil vesztette életét, és négyen sérültek meg. Ihor Terehov, a város polgármestere közölte, hogy

az orosz csapás miatt Harkiv létfontosságú infrastrukturális létesítményei működésképtelenné váltak,

aminek következtében megszakadt az áramellátás, és megint megszűnt a vízellátás a megyeszékhelyen.

A woman stands in front of a destroyed house, in Kramatorsk, Donetsk region, on September 12, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Juan Barreto / AFP

Több százezren maradtak áram nélkül

Vasárnap történt a háború kezdete óta az egyik legmasszívabb orosz támadás az ukrán energiainfrastruktúra ellen, aminek következtében emberek százezrei maradtak áram nélkül Poltava, Dnyipropetrovszk, Harkiv, Szumi és Donyeck megyében– közölte Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon. A tájékoztatása szerint vasárnap este az oroszok a Harkiv megyei zmijevi erőművet és három nagyfeszültségű alállomást lőttek, 40 különböző feszültségű alállomást áramtalanítottak.

Hétfőre virradóan az orosz erők rakétacsapást mértek Zaporizzsjára, és eltaláltak a megyeszékhely határában egy infrastrukturális létesítményt. 

Az előzetes információk szerint senki sem sérült meg – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a megye kormányzójára hivatkozva. 

Az ukrán vezérkar hétfői jelentésében azt írta, hogy az elmúlt napban mintegy 300 orosz katona vesztette életét, az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz repülőgépet és egy drónt. A háború kezdete óta már csaknem 53 ezer orosz katona halt meg a kijevi vezérkar adatai szerint Ukrajnában.

Közben a Kreml is közölte a saját verzióját a háború állásáról. Kijelentették: az Ukrajna elleni orosz „különleges hadművelet” mindaddig folytatódik, amíg minden célját el nem éri. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt arról is kérdezték, hogy miként reagált Vlagyimir Putyin elnök a Harkiv megyei Balaklija és az Izjum körzetéből történt – a katonai szóvivő által „átcsoportosításnak” minősített – orosz visszavonulásra. 

Közölte, hogy Putyin főparancsnoki minőségében természetesen kap jelentéseket a „különleges hadművelet” minden fejleményéről. 

Azzal kapcsolatban, hogy indulhatnak-e tárgyalások Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, ahogyan azt Recep Tayyip Erdogan török elnök szorgalmazza, Peszkov azt mondta, hogy nem látja perspektíváját az egyezkedésnek, amelynek továbbra sincsenek meg az előfeltételei. Kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország kivonja katonáit a zaporizzsjai atomerőműből. Azt hangoztatta, hogy szerinte a kulcsfeladat most a létesítmény ukrán ágyúzásának leállíttatása.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentésben azt mondta, hogy az orosz légierő, valamint a tüzérségi és rakétacsapatok precíziós csapásokat mérnek az ukrán fegyveres erők egységeire és tartalékaira. Mint mondta, a Kraken ukrán „nacionalista” alakulat, a 113. területvédelmi dandár és a 93. gépesített dandár 

Kupjanszk és Izjum térségében mintegy 250 katonát és több mint 20 haditechnikai eszközt veszített. 

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 293 repülőgépet, 153 helikoptert, 1938 drónt, 374 légvédelmi rakétarendszert, 4891 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 831 rakétasorozatvetőt, 3379 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5499 katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más források nem erősítették meg. 

Borítókép forrása: Juan Barreto / AFP

 

orosz-ukrán háború Zaporizzsja energiaellátás Harkiv áramkimaradás
Kapcsolódó cikkek