Közélet

Visszakapcsolták a csütörtökön leállított reaktort Zaporizzsjában

Ennek ellenére így is csak kettő üzemel a zaporizzsjai erőmű hat blokkjából. Az atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is látogatást tett, és hosszabb misszióra készül.

Visszakapcsolták az ukrán elektromos hálózatra a zaporizzsjai atomerőműnek azt az energiablokkját, amely csütörtökön kapcsolódott le az orosz csapatok ágyúzása miatt – közölte az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

ZAPORIZHZIA, UKRAINE - AUGUST 30: Zaporizhzhia Nuclear Power Plant is seen as Russian military’s presence at nuclear power plant continues, on August 30, 2022, in Zaporizhzia, Ukraine.
Fotó: Metin Aktas / AFP

A zaporizzsjai atomerőmű 5-ös számú erőművi blokkja, amely tegnap az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében lekapcsolt, 13 óra 10 perckor csatlakozott az elektromos hálózathoz, és fokozatosan növekszik a teljesítménye

– olvasható a szervezet közleményében, amely szerint jelenleg két reaktor működik az atomerőműben, Ukrajna számára termelve az elektromosságot. A berendezések és a biztonsági rendszerek működésével kapcsolatban nincs az ukrán vállalatnak információja.

Az Enerhoatom csütörtökön közölte, hogy helyi idő szerint 4 óra 57 perckor az orosz erők újabb aknavetős támadása következtében az atomerőműben működésbe lépett a veszélyhelyzeti védelmi rendszer, és az üzemelő 5-ös energiablokk leállt.

Zaporizzsja megye kormányzója, Olekszandr Sztaruh közölte, hogy 

a régióban az orosz erők cselekményei miatt kiképzés indult a sugárbetegek kezelésére.

Hozzátette, hogy a speciális szolgálatok képességeinek tesztelésére gyakorlatsorozat is indult, és az egyik egészségügyi intézménybe harmincágyas, átalakított osztályt telepítettek a sugársérült betegek fogadására. A kormányzó szerint szükség esetén van lehetőség az ágyak számának növelésére, és nemzetközi partnerek is segítenek a megyei egészségügyi ellátás javításában.

Mindeközben az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Herszon megyében megsemmisítettek egy orosz Szu–25-ös sugárhajtású csatarepülőgépet, továbbá a Herszon megyében lévő Beriszlav térségében 37 orosz katona, három harckocsi, négy tarack, egy Grad rakétasorozatvető, tíz darab páncélozott jármű és lőszerek is az ukrán támadás áldozatává váltak.

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz csapatok a frontvonal teljes hosszán hajtottak végre támadásokat, de sikertelenül. Különösen a Donyeck megyei Bahmut térségét érte heves támadás. Az ukrán erők visszaverték a támadásokat Szoledar, Bahmutszke és Veszela Dolina településeknél, a csecsen alakulatok előrenyomulását pedig Zajceve és Majorszk irányában állították meg az ukrán csapatok.

 

zaporizzsjai erőmű zaporizzsjai atomerőmű Enerhoatom orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek