Péntek délután a Hősök terén gyülekezéssel kezdődött a tanártüntetések következő eseménye. A téren több százan jöttek össze, sokan a demonstráció jelképének számító kockás ingben, transzparensekkel érkeztek. 

Budapest, 2022. október 14.Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján Budapesten, az Andrássy úton 2022. október 14-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A tervek szerint a Diákok a Tanárokért mozgalom szervezte tüntetés 17 órától vonulásba kezd, a Belügyminisztérium elé mennek majd az Andrássy úton és a József Attila utcán keresztül.  

Januártól 21 százalékkal emelkedhet a pedagógusok bére, változnak a napelem-telepítési szabályok

Már jövőre elkezdődhet a pedagógusok bérrendezése, ha sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal.

Az ELTE tanárai is tiltakoznak

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint 280 tanára is csatlakozott a közoktatásban dolgozó kollégáikhoz pénteken. Ahogy fogalmaztak: a sztrájkjog megcsorbítása miatt polgári engedetlenség részeként ma az oktatói és adminisztratív feladataikat csak korlátozottan látják el.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A tüntetők a terveknek megfelelően elindultak a Belügyminisztérium felé, a több ezres menet hatására a tömegközlekedés is leállt bizonyos szakaszokon vagy épp módosított útvonalon közlekedik a BKK infó tanúsága szerint. Hasonló tiltakozás volt a nap folyamán Győrben is. A tüntetők elérték a Széchenyi István teret, vagyis hamarosan a végcélként megnevezett Belügyminisztérium közelében vannak.

Napközben országszerte több iskolában tiltakoztak a tanárok, a diákok és a szülők is az alacsony tanári fizetések, az oktatás centralizálása, a tiltakozó tanárok kirúgása és a tanárok túlterheltsége ellen. Hamarosan beszédek következnek a Magyar Tudományos Akadémia előtt felállított színpadon.