Közélet

A keddi bombázások miatt Lviv egy része áram nélkül maradt, az ENSZ szerint az oroszok megsértik a nemzetközi egyezményeket

A keddi rakétacsapás következtében Lviv 30 százaléka áram nélkül maradt és a város két kerületében a vízellátás is szünetel. Az ENSZ szerint a polgári infrastruktúrák ellen indított orosz támadások sértik a hadviselésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

Kedden egy létfontosságú objektumot ért orosz rakétacsapás következtében a nyugat-ukrajnai Lviv egy része áram nélkül maradt – közölte Andrij Szadovij, Lviv polgármestere. A Reuters hírügynökség egy helyi szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy helyi idő szerint délben három robbanás volt hallható a városban.

A rakétacsapás következtében Lviv 30 százaléka áram nélkül maradt és a város két kerületében a vízellátás is szünetel

– tudatta a polgármester a saját Telegram csatornáján. Az orosz rakétatámadások Lviv térségében is megrongálták az áramellátó hálózatot. Jevhenyij Jenin ukrán belügyminiszter-helyettes szerint kedd reggel még mindig nem volt áram a régió néhány településén.

Az orosz erők kedden ismét több ukrán nagyváros ellen hajtottak végre támadásokat, a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsjára 12 darab Sz-300-as rakétát lőttek ki, egy helyi lakos életét vesztette - közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

ENSZ: a hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket

Az ukrajnai városokra mért hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi egyezményeket, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek, ha kiderül a szándékosság – jelezte az ENSZ kedden.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartózkodjon az erőszak fokozásától – mondta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő aláhúzta, hogy a lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény. A legfrissebb ukrán adatok szerint legalább 19-en meghaltak és 105-en megsebesültek a hétfő reggeli támadásokban.

Az ENSZ-t aggasztja a tény, hogy egyes esetekben úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát

– mondta a szóvivő. Nyolc régióban több tucat lakóépület, valamint legalább tizenkét energetikai létesítmény szenvedett károkat – tette hozzá.

„Ez arra utal, hogy a légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi humanitárius jogot” – hívta fel a figyelmet Shamdasani. A tisztségviselő hozzáfűzte az, hogy az oroszok a tél közeledtével jelentős károkat okoztak az áramellátásban, további aggodalmakat vet fel a civilek és a legsérülékenyebb csoportok védelmére vonatkozóan.

Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen egy orosz rakétatámadásban keletkezett tüzet oltanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 11-én. Ukrán források szerint egy ember életét vesztette.
MTI / EPA / Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat Fotó: MTI / EPA / Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

Az orosz védelmi minisztérium beszámolt a „különleges katonai művelet” előrehaladásáról

Az Orosz Föderáció fegyveres erői folytatják a különleges katonai műveletet – írta az orosz védelmi minisztérium honlapján

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői folytatták a nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi és tengeri fegyvereket bevető támadásokat Ukrajna katonai irányító és energiaipari létesítményei ellen. A támadás célját elérték, minden kijelölt célpontot semlegesítettek. Két ellenséges század sikertelen kísérletet tett az orosz erők állásainak megtámadására Krakhmalnoje (Harkovi terület) és Sztelmakhovka (Luganszki Népköztársaság) felé Kupjanszk irányában. Az orosz erők intenzív fellépésének eredményeként az ellenséget sikerült visszaszorítani az eredeti pozícióiba. Akár 40 ukrán katonát és négy páncélozott harcjárművet semmisítettek meg.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) taktikai csoportjai újabb kísérletet tettek arra, hogy átkeljenek a Zherebets folyón Raygorodki és Novovodyanoye (Luganszki Népköztársaság) felé Krasny Liman irányába.  A megelőző támadások két kompot semmisítettek meg. Legfeljebb 20 ukrán és négy kisteherautó semmisült meg.

Három ellenséges század taktikai csoportja ellentámadást hajtott végre Nyikolskoje, Novomajorszkoje és Stepnoje (Donyecki Népköztársaság) közelében Zaporizzsja irányában. Valamennyi támadást visszaverték. Több mint 30 ukránt, egy harckocsit és három páncélozott harcjárművet semmisítettek meg.

Az AFU akár két zászlóalj taktikai csoportja is megkísérelt támadást indítani Borozsenszkoje, Pjatikatki, Bruskinszkoje, Iszcsenka (Herszon terület) és Petrovszkoje (Nyikolajev terület) felé Nyikolajev-Krivoj Rog irányában. Több mint 150 ukránt, hat harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet és hat gépjárművet semmisítettek meg.

Megsemmisítették az ukrán haditechnikai eszközök két üzemanyagraktárát Dnyepropetrovszk és Pavlograd közelében, öt rakéta-, tüzérségi fegyverzet- és lőszerraktárat, köztük az AFU Primorje közös munkacsoportjának Nyikolajevnél lévő raktárát. Az orosz haderők megsemmisítették az Egyesült Államokban gyártott HIMARS rakétarendszerek (MLRS) rakétahajtású lövedékeinek raktárát Predtechino (Donyecki Népköztársaság) közelében. Az orosz légierő lelőtte az ukrán légierő Mi-24-es helikopterét Marjanszkoje (Dnyepropetrovszki terület) közelében. A légvédelmi eszközök hét pilóta nélküli légi járművet, köztük egy Switchblade 600-as támadó repülőgépet lőttek a Donyecki és a Herszoni területeken.

Az orosz haderő 15 HIMARS MLRS által indított lövedéket lőtt le Verovka, Tyaginka, Antonovka, Lvovo közelében, valamint hat amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát Antonovka (Herszon régió) közelében.

A különleges katonai művelet során összesen 318 repülőgépet és 160 helikoptert, 2195 pilóta nélküli légi járművet, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5639 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 868 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 3465 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 6483 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg – tudatta a minisztérium. 



 

nemzetközi egyezmény orosz-ukrán háború Lviv ENSZ
Kapcsolódó cikkek