A TotalEnergies kijelentése, hogy ebben a hónapban csak akkor kezd bele a bértárgyalásokba, ha véget ér a CGT szakszervezet egyes termelési telephelyeken szervezett sztrájkja, egyfajta zsarolás 

közölte hétfőn a szakszervezet

Fotó: Lou Benoist / AFP

A CGT tagjai a TotalEnergies két finomítójában, valamint két üzemanyagtároló egységben is sztrájkba léptek az elmúlt napokban. Hasonló a helyzet az ExxonMobil két franciaországi finomítójában, ezekben szeptember 20. óta tart a munkabeszüntetés. 

A sztrájkolok az emelkedő miatt követelnek béremelést. A Total Északnyugat-Franciaországban, Gonfreville-ben található, napi 240 ezer hordó kapacitású finomítója leállt, egy másik, a Lyon külvárosában, Feyzinben található, 119 ezer hordó kapacitású üzemből pedig akadályozzák a szállítást a tiltakozók. 

A szakszervezetek ellátási szempontból a legrosszabb időpontra ütemezték sztrájkjukat: az olajfinomítók hagyományosan ősz elején állnak le karbantartásra,

amikor már befejeződött a benzinfaló nyári, de még nem kezdődött el a téli fűtési szezon. Október folyamán összesen napi 1,5 millió hordónyi finomítói kapacitás áll le. 

A francia ágazati szövetség, az UFIP adatai szerint az ország stratégiai tartalékai három hónapra elegendők, így a szektor kénytelen importálni, a Total be is jelentette, hogy így tudja készleteit 20-30 napra elegendő mennyiségen tartani. Néhány Total-kútnál már nem lehetett tankolni az elmúlt napokban, ennek hátterében azonban még nem az üzemanyaghiány áll, hanem az, hogy szeptember 1-jétől csökkentették az árakat, enyhítendő a fogyasztókra nehezedő inflációs nyomást.

A francia helyzetet tovább nehezíti, hogy az extrém száraz nyár miatt csökkenteni kellett az atomerőművek termelését, ami megint csak az olaj iránti keresletet növelte.