Közélet

Az orosz titkosszolgálat vezetője szerint aggasztó, hogy a Nyugat állandóan az atomfegyverekről beszél

Egy oroszországi múzeum kiállításmegnyitóján a BBC riporterének sikerült interjút készítenie az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőjével, Szergej Nariskinnel. A kémfőnök szerint Oroszország egyáltalán nem fenyegetett atomfegyverekkel, viszont a nyugati országoknál általánossá vált a nukleáris retorika. Azt is elárulta, hogy tudomása szerint pont az ukránok készülnek rá, hogy egy „piszkos atombombát” robbantsanak fel.

A nyugati országok vezetői egyre inkább tartanak attól, hogy Vlagyimir Putyin végül beveti az atombombát Ukrajnában. Az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetője szerint azonban épp a Nyugat erőlteti megállás nélkül a nukleáris retorikát. Szergej Nariskin orosz kémfőnöknek a BBC News oroszországi újságírója, Steve Rosenberg tehetett fel kérdéseket egy interjú keretében.

Russia's Foreign Intelligence Service Chief Sergey Naryshkin Attends The Awards Ceremony For The Best History Teachers
Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Az újságíró azt a kérdést szegezte Nariskinnek, miként értékeli Moszkva azt, hogy a nyugati országok szerint Oroszország atombombával fenyegeti a világot. A kémfőnök szerint Oroszország egyáltalán nem folytat nukleáris retorikát és nem is tett ilyet korábban sem. Szerinte a nyugati hatalmat emlegetik újra és újra az atomfegyvereket, ezzel pedig szítják a feszültséget.

Határozottan kijelenti, hogy Oroszország nem használ atomfegyvert Ukrajnában, és nem fog más provokatív akciókban részt venni, mint például egy piszkos bomba felrobbantása vagy egy gát felrobbantása? 

– tette fel a kérdést Steve Rosenberg. Nariskin kitérő válaszában arról beszélt, hogy őt, illetve egész Oroszországot aggasztja, hogy 

a Nyugat állandóan az atomfegyverek bevetésének lehetőségéről beszél. 

Hozzátette, az orosz védelmi minisztertől úgy tudja, hogy épp az ukránok készülnek rá, hogy egy úgynevezett „piszkos atombombát” robbantsanak. Nariskin szerint az orosz védelmi miniszter erről a hírről tájékoztatta többek között az amerikai, a török és a francia védelmi tárca vezetőit.

Vasárnap a brit, az amerikai és a francia kormány közös nyilatkozatot adott ki, amiben kijelentették, hogy elutasítják azokat az „egyértelműen” hamis állításokat, amiket Oroszország Kijev ellen felhoz.

Steve Rosenberg a cikkében azt írja, hogy egy kiállítás megnyitóján sikerült beszélnie Szergej Nariskin kémfőnökkel, az Orosz Hadsereg Múzeumában. A tárlaton szerepeltek fényképek a kubai rakétaválság időszakából is, egy fotón a Kubába küldött szovjet rakéták is láthatók. Nariskin szerint 

a kubai rakétaválság tanulsága az, hogy a politikai vezetőknek elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy képesek legyenek kompromisszumokat kötni,

 ahogyan azt Kennedy és Hruscsov tette. 

Irán tagadja, hogy belefolyna a háborúba, de…

A nyugati országok a háborúba való beavatkozással vádolják Iránt. Több iráni drónt lelőttek már a fronton, az Egyesült Államok vádjai szerint pedig katonák is harcolnak.

 

oros titkos szolgálat nyugat atomfegyver
Kapcsolódó cikkek