Közélet

Az oroszok szerint Ukrajnának már majdnem elkészült a piszkos bombája

Az orosz katonai vezetés továbbra is azt állítja, hogy Ukrajna atomfegyvert készít, sőt, állításuk szerint hamarosan el is készülhet az úgynevezett piszkos bombájuk. A „piszkos bomba” egy olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét. Az oroszok szerint Nagy-Britannia segíti Kijevet a fegyver elkészítésében.

Ukrajna a piszkos bomba elkészítésének végső fázisába lépett – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz hadsereg radioaktív, vegyi és biológiai anyagokért felelős vezetője egy hétfői nyilatkozatban.

Kirillov, Igor
Igor Kirillov altábornagy
Fotó: Szergej Csirikov / MTI / EPA

A rendelkezésünkre álló információk szerint két ukrán szervezetnek konkrét utasításai vannak az úgynevezett piszkos bomba elkészítésére. A munkájuk a végső szakaszba lépett 

– mondta Kirillov.

Szerinte provokációról van szó azzal a céllal, hogy 

Oroszországra kenjék, hogy tömegpusztító fegyvereket vet be Ukrajnában, és ezzel erőteljes oroszellenes kampányt indítsanak a világban.

Kirillov hangoztatta, hogy Kijev meg akarja félemlíteni a helyi lakosságot, és növelni akarja az Európán keresztül érkező menekültáradatot.

Egy radioaktív robbanószerkezet felrobbanása elkerülhetetlenül akár több ezer négyzetméteres felület beszennyezését eredményezné 

– figyelmeztetett.

A „piszkos bomba” olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét.

Az orosz titkosszolgálat vezetője szerint aggasztó, hogy a Nyugat állandóan az atomfegyverekről beszél

Egy oroszországi múzeum kiállításmegnyitóján a BBC riporterének sikerült interjút készítenie az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőjével, Szergej Nariskinnel. A kémfőnök szerint Oroszország egyáltalán nem fenyegetett atomfegyverekkel, viszont a nyugati országoknál általánossá vált a nukleáris retorika. Azt is elárulta, hogy tudomása szerint pont az ukránok készülnek arra, hogy egy „piszkos atombombát” robbantsanak fel.

Igor Kirillov azzal vádolta meg Nagy-Britanniát, hogy kapcsolatokat tart fenn Kijevvel a nukleáris fegyverek előállításához szükséges technológiák megszerzésének érdekében.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap szintén azt állította, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül. Kijev és nyugati szövetségesei ezt határozottan elutasítják. Párizs, London és Washington hétfőn közös nyilatkozatban hangoztatta, hogy 

hamisak Moszkvának a „piszkos bombával” kapcsolatos vádjai Ukrajna ellen.

Hétfőn az ukrán diplomácia vezetője, Dmitro Kuleba jelezte, hogy beszélt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjével, Rafael Grossival a témáról. Hivatalosan felkérte a szervezetet, hogy sürgősen küldjön szakértőket az ukrajnai létesítményekbe, amelyekről szerinte Oroszország hamisan állítja, hogy Ukrajna piszkos bombát fejleszt.

 

piszkos bomba Ukrajna oroszok
Kapcsolódó cikkek