Legalább három robbanás ráta meg Ukrajna fővárosát, Kijevet hétfő hajnalban. Zelenszkij elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak elmondta, hogy a támadásokat kamikazedrónokkal hajtották végre. A város polgármestere, Vitalij Klicsko közölte, hogy a központi Sevcsenkivszkij negyed lakóépületeit érték a találatok. A BBC arról számolt be, hogy a támadás helyi idő szerint reggel 7 óra körül történt.

Explosions heard in Kyiv, the capital of Ukraine
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Egy héttel ezelőtt szintén légi csapások érték Kijevet. Akkor a csúcsforgalomban több orosz rakéta is becsapódott a fővárosban egy országos támadás során. Akkor 19 ember vesztette életét.

Klicsko polgármester a Telegram-csatornáján arról tájékoztatott, hogy jelenleg is Sevcsenkivszkij kerületben tartózkodik, hogy részt vegyen a civilek mentésében. Állítása szerint a mentők a helyszínen vannak, 

áldozatokról egyelőre nincs hír. 

A lakosokat a menedékhelyekre kísérik. Andrij Jermak közölte, hogy Ukrajnának minél előbb szüksége van még több nyugati légvédelmi rendszerre.

Fotó: AFP

Ukrán állítások szerint a támadást iráni kamikazedrónokkal hajtották végre. Ezek az eszközök órákig képesek a levegőben keringeni, mielőtt becsapódnának a célpontjukba és felrobbannának. Kijev szerint Oroszország korábban is ezeket a fegyvereket vetette be. 

Irán tagadja, hogy fegyvereket szállítana Moszkvának, 

a Kreml pedig nem reagált a vádakra.

Kétségbeesett harc folyik Herszonban – Az orosz katonák szöknének, de félnek

Folytatódnak a heves harcok az orosz erők és az ellentámadásba lendült ukrán csapatok között a déli Herszon megyében, az elmúlt nap alatt kilenc csapást mértek az oroszok a régióban – közölte Jaroszlav Janusevics, a megye kormányzója az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnapi beszámolója szerint.

Vlagyimir Putyin a múlt heti orosz támadásokat megtorló akciónak nevezte a Krímet Oroszországgal összeköti Kercsi híd felrobbantásáért.

A hétfő hajnali támadás volt az első alkalom a háború kirobbanása óta, hogy Kijev központját közvetlen találat érte.

Az orosz elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy nincs szükség további nagyszabású támadásokra Ukrajna ellen, mivel a kijelölt célpontokat már megemmisítették. Putyin kijelentette, hogy Moszkvának nem az a célja, hogy elpusztítsa Ukrajnát.