Közélet

Bekerítették az oroszokat a kulcsfontosságú Liman városánál

Az Institute for the Study of War, egy washingtoni székhelyű agytröszt szerint Ukrajna a következő napokban valószínűleg visszafoglal egy másik kulcsfontosságú, oroszok által megszállt várost az ország keleti részén. Az ukrán erők már bekerítethették Liman városát, mintegy 160 kilométerre délkeletre Harkivtól, Ukrajna második legnagyobb városától.

Fotó: Kostiantyn Liberov / AFP

 

A Reuters tudósítása szerint az ukrán katonai szóvivő szombaton arról számolt be, hogy Ukrajna már bekerítette az orosz erőket egy kritikus moszkvai erődítmény körül a keleti Liman városában egy még folyamatban lévő hadművelettel.

 

A város elfoglalása, amelyet Oroszország logisztikai és szállítási csomópontként használt az észak-donyecki régióban folytatott tevékenységeihez, újabb jelentős visszalépés lehet a Kreml azon tervében, hogy elfoglalja a teljes donbászi ipari régiót.

A  bekerített csapatok száma csökkenhetett a veszteségek és néhány szökni próbáló katona miatt – mondta Szergej Cserevatyi, a keleti ukrán erők szóvivője. Az orosz csapatok sikertelenül próbálnak kitörni a bekerítésből.

Néhányan megadják magukat, sok halottjuk és sebesültjük van, de a hadművelet még nem ért véget

– mondta a kelet-ukrajnai erők szóvivője.

Liman elfoglalása új távlatokat nyit a Putyin által illegálisan annektált Luhanszk régióban az ukránok számára. A szóvivő kijelentette azt is, hogy a Liman körüli hadművelet lehetővé teszi az ukrán csapatok előrenyomulását a luhanszki régióban. „Liman azért fontos, mert ez a következő lépés az ukrán Donbász felszabadítása felé. Ez egy lehetőség, hogy tovább menjünk Kreminna és Szeverodonyeck felé, és nagyon fontos pszichológiai szempontból – mondta Cserevatyi.

A  HotNews.ro beszámolója szerint a Kyiv Post egyik bejegyzésében az látható, amint egy ukrán katona lefilmezte magát az akció során, miközben „köszönti” a városban körülvett orosz katonákat.

 

Az AP hírügynökség kitért arra is, hogy az ukrán katonaság szombaton azt állította, hogy Oroszországnak a háborúban munkaerőhiány miatt kadétokat kell bevetnie a kiképzésük befejezése előtt. Putyin a múlt héten elrendelte az orosz hadsereg tartalékosainak tömeges mozgósítását, hogy kiegészítse csapatait Ukrajnában, és több ezer ember menekült el az országból, hogy elkerülje a behívást.

A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési tájékoztatóján kiemelte a Zaporizzsja városában történt pénteki támadást, amelyben 30 ember meghalt, és 88 ember megsebesült.

A brit hadsereg szerint az oroszok szinte biztosan lecsaptak egy humanitárius konvojra S–300-as légvédelmi rakétákkal. Oroszország egyre gyakrabban használ légvédelmi rakétákat földi támadásokhoz, valószínűleg a lőszerhiány miatt – közölték szombaton a britek.

 

orosz agresszió lyman Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek