Közélet

Csak a civilek menekülnek Herszonból, az orosz csapatok harcra készülnek

Az ukrán védelmi miniszter szerint csapataik ellentámadása a déli Herszon régióban a csapadékos időjárás és a terepviszonyok miatt nehezebbnek bizonyul, mint a korábbi előrenyomulás északkeleten.

Oroszország szerdán egy nukleáris tengeralattjárók, stratégiai bombázók és ballisztikus rakéták részvételével végrehajtott gyakorlaton elpróbálta egy esetleges nukleáris támadásra adott válaszlépéseit, miután „piszkos bomba” bevetésének szándékával vádolták meg Ukrajnát – írja a Reuters az orosz–ukrán háborúval összefüggő hírekről készült összefoglalójában.

Fotó: Alexei Babushkin / Sputnik / AFP

Moszkva továbbra is kitart a nemzetközi fórumokon azon állítása mellett, hogy Ukrajna radioaktív szennyező anyagokat tartalmazó, úgynevezett piszkos bombát szándékozik felrobbantani.

 Ukrajna szerint az állítás hamis, és Oroszország azért hangoztatja, mert valószínűleg saját maga készül egy ilyen fegyver bevetésére.

A hadgyakorlaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a volt Szovjetunió korábbi tagállamainak hírszerzési vezetői előtt kijelentette, hogy a régióban, sőt az egész világon nagy a további konfliktusok kockázata.

 

A fronton


A hadi események kapcsán a brit hírügynökség kiemelte, hogy az ukrán védelmi miniszter szerint csapataik ellentámadása a déli Herszon régióban a csapadékos időjárás és a terepviszonyok miatt nehezebbnek bizonyul, mint a korábbi előrenyomulás északkeleten.

Noha az oroszok által Herszon városában beiktatott hatóságok valóban menekülésre ösztönzik a lakosokat, Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója úgy véli, annak semmi jele, hogy az orosz erők is visszavonulásra készülnének.

Ezzel összefüggésben egy oroszok által támogatott szakadár tisztviselő a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban arról beszélt, hogy a vidéken, Kreminna és Szvatove körzetében súlyos harcok folynak.

 

A háborúval kapcsolatos gazdasági hírek


Putyin közben diplomáciai offenzívával készül a jövő hónapban Indonéziában sorra kerülő G20-csúcstalálkozóra is, amelyen 

valószínűleg arra használja az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonamegállapodás lehetséges meghosszabbítását, hogy növelje befolyását, és dominálja a csúcsot 

– fejtette ki a Reutersnek egy bennfentes európai diplomata.

Az még télen bevezetheti a gázárplafont a holland gáztőzsde áraira, amennyiben a tagországok felhatalmazzák Brüsszelt az intézkedés jogilag releváns előterjesztésére.

A kazah Kazatomprom, a világ legnagyobb uránbányacége az Oroszországot elkerülő alternatív szállítási útvonal kapacitásának növelésére törekszik, hogy csökkentse az esetleges szankciókból eredő kockázatait – közölte a vállalat.

A Mercedes-Benz bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról, és eladja ipari és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó leányvállalatainak részvényeit egy helyi befektetőnek.

Később a Ford is bejelentette, hogy a részvényeit névértéken ruházzák át az oroszországi közös vállalatra, hozzátéve, hogy fenntartja az opciót, hogy öt éven belül visszavásárolja őket, ha a globális helyzet megváltozik.

A londoni bíróság feloldotta a megszűnt Jukosz olajipari csoport egykori befektetői által indított per szünetelését. A pórul járt üzletemberek egy 50 milliárd dolláros választott bírósági ítéletet kívánnak érvényesíteni Oroszországgal szemben.

 

Kazatomprom orosz csapatok orosz-ukrán háború ENSZ Mercedes Benz Jukosz Herszon Putyin
Kapcsolódó cikkek