Közélet

Záporoztak az orosz rakéták az ukrán városokra

Feltehetően ez volt Oroszország válasza az éjjel elfogadott ENSZ-határozatra.

Fontos infrastrukturális létesítményeket értek orosz dróncsapások csütörtökön kora reggel a kijevi régióban – közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko. A Telegram alkalmazáson azt írta, hogy kamikaze drónok újabb támadása indult létfontosságú infrastrukturális létesítmények ellen.

Ukrainians lay flowers on attack site in Kyiv, KYIV, UKRAINE - OCTOBER 12: Ukrainians lay flowers at the attack site in memory of those killed and injured during the Russian missile strikes on the Taras Shevchenko Park in Kyiv, Ukraine on October 12, 2022. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Ukrainians lay flowers on attack site in Kyiv
Fotó: Metin Aktas / AFP

A Reuters hírügynökség arról írt: hogy csütörtökre virradóra több mint negyven ukrán várost értek rakéta- és dróntámadások. Ez feltehetően egyfajta válasz volt Oroszország részéről az éjjel elfogadott ENSZ-határozatra, amelyben elítélték az ukrán területek elcsatolását. 

Ukrajna az elmúlt hetekben sorozatosan olyan orosz támadásokról számolt be, amelyekben iráni gyártmányú, Sahíd–136 típusú drónokat vetettek be. Teherán cáfolja, hogy szállítana ilyen fegyvereket Oroszországnak, a Kreml pedig nem kommentálta a történteket. 

Orosz rakétatámadás érte csütörtökön Mikolajiv városát is – közölték helyi tisztségviselők. Beszámolójuk szerint egy ötemeletes lakóépületet ért találat, a két felső emelet teljesen megsemmisült.

Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere azt írta a közösségi médiában, hogy mentők dolgoznak a helyszínen. A dél-ukrajnai várost szavai szerint „masszív támadás érte”.

Közben az ukrán légierő sem volt tétlen: szerdán és csütörtökön összesen 32 támadást indítottak 25 orosz célpont ellen. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta: az orosz rakétatámadások is csak Moszkva gyengeségét mutatják, mivel a fronton képtelenek eredményt elérni, így inkább messziről lövöldöznek ukrán célpontokra. 

 

drónháború rakétatámadás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek