Közélet

Lezárult a szenátusi vizsgálat: mégsem természetes eredetű a Covid, laborból szabadult ki

Feltehetően az amerikaiak felvetik majd Kína felelősségét a koronavírus elszabadulásában.

Megdőlt a Kína által hangoztatott teória, azaz hogy természetes eredetű volt a Covid–19, azaz a világméretű járványt okozó koronavírus-fertőzési hullám. Az amerikai szenátusi vizsgálat ugyanis arra jutott, hogy valószínűleg laborból szabadult ki a vírus. A megdöbbentő vizsgálati eredményt a New York Times is szemlézte péntekre virradóra, ám mint írták: a Richard Burr szenátor vezette bizottság bizonyítékokat nem mutatott be. 

WHO server team in Wuhan, Security guards are seen in front of Wuhan Institute of Virology in Wuhan City, Hubei Province, China on February 3, 2021. Members of World Health Organization (WHO) visited this facility on the same day. WHO probe team has been tackling to investigate into the origins of the new coronavirus COVID-19 pandemic. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Koki Kataoka / AFP

A koronavírussal kapcsolatban régóta vita tárgya volt, hogy pontosan honnan is eredhet. Kína és a korai vizsgálatok szerint először Vuhan városának élelmiszerpiacán bukkant fel a fertőzés, még 2019 őszén. Már akkor felmerült, hogy inkább az onnan néhány kilométerre található virológiai labor lehetett a valódi „szülőhelye” a Covidnak, ám ezt Kína azóta is hevesen cáfolja, és hivatalosan semmilyen nemzetközi szervezet nem erősítette meg. Még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is vizsgálódott a helyszínen, de nem találtak egyértelmű bizonyítékokat. 

Most lezárult az amerikai szenátusi vizsgálat is, amely viszont inkább a laborelméletet erősíti. Mint írták: több ok miatt is sokkal valószínűbb, hogy a vírus mesterséges eredetű. Ilyen az, hogy Kína megdöbbentően hamar állt elő a saját vakcinájával, feltehetően már régóta vizsgálták a vírust, hogy sikerüljön elkészíteni a megfelelő gyógyszert. 

A 35 oldalas jelentés ugyanakkor a Washington Post szerint leszögezi, hogy a vírust semmiképp sem biológiai fegyvernek szánták.

A Pentagon szerint Oroszország „akut fenyegetés”, de Kína jelenti a legnagyobb kihívást

Egy új dokumentum nagy vonalakban írja le az amerikai hadsereg válaszát egy új korszakra, és iránymutatást ad a Pentagon politikájához, költségvetési döntéseihez – írja a The New York Times.

 

 

 

 

koronavírus Vuhan
Kapcsolódó cikkek