Közélet

Macron további uniós szankciókat ígért Zelenszkijnek

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap ígéretet tett arra, hogy „európai partnereivel új szankciók kidolgozásán dolgozik” Oroszország ellen.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap ígéretet tett arra, hogy „európai partnereivel új szankciók kidolgozásán dolgozik” Oroszország ellen négy ukrán régió annektálása után – jelentette be az Élysée-palota. Az Agerpress román hírügynökség az AFP alapán arról számolt be, hogy a francia államfő az ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése során ismét határozottan elítélte a négy ukrán régió Oroszország általi illegális annektálását.

French President Emmanuel Macron reacts during a visit focused on pastoralism in Argeles-Gazost, southern France, on July 21, 2022, before joining the Tour De France cycling race. (Photo by Lionel BONAVENTURE / POOL / AFP)
Fotó: Lionel  Bonaventure / AFP

„Megerősítette Franciaország eltökéltségét, hogy segítsen Ukrajnának visszaszerezni teljes szuverenitását és területi integritását, és hogy európai partnereivel együtt dolgozzon az új szankciókon” – folytatódik a közlemény.

Az EU szerdán reagált a Moszkva által részben vagy egészben megszállt négy ukrajnai régió annektálására, és különösen az orosz olaj árának korlátozását és új korlátozások bevezetését javasolta a Moszkvával folytatott kereskedelmi cserekapcsolatokban.

Ukrajna szombaton elítélte a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatójának, Igor Murasovnak a jogellenes fogva tartását, akit pénteken tartóztatott le a telephelyet ellenőrző Oroszország egyelőre ismeretlen okból.

Emmanuel Macron elítélte ezt a letartóztatást, és Zelenszkijjel együtt hangsúlyozta, hogy sürgősen lehetővé kell tenni a létesítmények működését és a biztonságát felügyelő ukrán személyzet rotációját. 
 

 

orosz ukrán háború Zelenszkij Emanuel Macron
Kapcsolódó cikkek