Közélet

Oroszország afgán kommandósokkal tehet pontot a háború végére

Oroszország a Wagner csoportként ismert zsoldoshadseregen keresztül próbál minél több afgán kommandóst besorozni az Ukrajna elleni harcba. Ezek a katonák majdnem húsz éven át harcoltak a tálibok ellen Afganisztánban, és az Egyesült Államok, valamint a brit légierő elitalakulatai képezték ki őket. Miután az USA és a nyugati országok tavaly augusztusban elhagyták Afganisztánt, ezeket az embereket a sorsukra hagyták.

Az afganisztáni elit Nemzeti Hadsereg kommandósai, akiket az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseik hátrahagytak a kivonuláskor, most csatlakozhatnak Oroszországhoz az Ukrajna elleni harcokban – írta meg a Foreign Policy. Több afgán katonai forrás szerint az USA által kiképzett könnyűgyalogság, amelynek tagjai majdnem húsz éven keresztül harcoltak az amerikai csapatok mellett Afganisztánban, végképp az oroszok oldalára billentheti a mérleget az ukrán hadszíntéren.

KABUL, AFGHANISTAN-MAY 31: Afghan special force commando unit officers and soldiers attend a graduation ceremony at the military academy in Kabul, Afghanistan, on May 31, 2021. At least hundreds Afghan special force commando officers and soldiers including women were graduated. According to the reports, the Taliban have significantly increased violence immediately across the Afghanistan after the US, and NATO forces began the last phase of their pull out of the country on 01 May. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency (Photo by  / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Haroon Sabawoon / AFP

Amikor az USA és a többi ország 2021 augusztusában kivonult Afganisztánból, és átengedte az országot a táliboknak, 

nagyjából 20-30 ezer afgán kommandóst hagyott magára. 

A rohamléptekkel távozó nyugatiak csak néhány száz magas rangú tisztet evakuáltak a köztársaság összeomlásakor. A tálibok a hírek szerint üldözték az összeomlott kormány hátramaradt híveit, akik kénytelenek voltak a regionális szomszédokhoz menekülni. Sokan közülük azonban még mindig Afganisztánban vannak, és bujkálnak a tálibok elől.

Putyin atomcsapást vezényelt le egy gyakorlaton, amelyen visszacsaptak

Az orosz hadsereg parancsnokaként atomcsapást vezényelt le egy hadgyakorlaton szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A gyakorlaton őket érte nukleáris támadás, és visszacsaptak.

Az Egyesült Államok csaknem 90 milliárd dollárt költött az afgán nemzetvédelmi és biztonsági erők építésére. 

A köztársasági haderő összességében nem volt kifejezetten erősnek mondható, amit az is jól bizonyít, hogy néhány hét alatt felülkerekedtek rajtuk a tálibok, amint Amerika távozott. Viszont abban egyetértés van, hogy az afgán kommandósok elit alakulatnak számít, hiszen az amerikai haditengerészet kommandósai és a brit különleges légiszolgálat képezte ki őket.

This handout photograph taken on July 17, 2021 and released by Afghanistan's Ministry of Defence Office shows Afghan Defence Minister General Bismillah Khan Mohammadi (R) attending the graduation ceremony of Afghan Army Commandos (L) at the Kabul Military Training Centre (KMTC) in Kabul.
Fotó: AFP

Bár éveken keresztül a nyugati erőkkel harcoltak együtt, a tavaly augusztusi kivonulás miatt az afgán katonák könnyű célpontjai lettek az orosz toborzóknak. Sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia nem foglalkozik a magukra hagyott afgán kommandósokkal, sokan a mai napig a letelepedési engedélyüket várják valamelyik baráti országban. Mivel ezek az emberek most munkanélküliek, és a kilátásaik sem a legjobbak, Oroszország könnyen magához csábíthatja őket. Egy névtelenségét kérő egykori magas rangú afgán tiszt szerint a

harcedzett afgán kommandósok Moszkva oldalára billentenék a háború mérlegét. 

Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezetten eltökélt az afgánok toborzása mellett.

Ukrajna szerint az orosz tankok gyorsabban lesznek Budapesten, minthogy a magyar kormány felhívná Moszkvát

Súlyos figyelmeztetést kapott Orbán Viktor az ukrán külügytől.

Egy másik afganisztáni katonai forrás arról beszélt, hogy a volt afgán kommandósokat a Wagner csoport kutatja fel és szervezi be az orosz seregbe. Az afgán különleges erők néhány korábbi tagja arról számolt be, hogy WhatsApp és Signal alkalmazásokon keresztül vették fel velük a kapcsolatot. Állításuk szerint a Wagner emberei keresték fel őket, nem a hivatalos orosz hadsereg. Azt ajánlották a veterán katonáknak, hogy csatlakozzanak egy szervezethez, amelyet orosz idegenlégiónak neveztek.

Becslések szerint akár 10 ezer volt afgán kommandós is Ukrajnába indulhat. 

Az egyik katonai forrás úgy fogalmazott:

Nincs országuk, nincs munkájuk és nincs jövőjük. Egyszerűen nincs veszítenivalójuk.

Az ügyet ismerő forrás arról is beszélt, hogy ezeket az egykori katonákat nem nehéz beszervezni. 

Napi 3-4 dollárért várnak munkát Pakisztánban vagy Iránban, vagy napi 10 dollárért Törökországban. Ha a Wagner vagy bármely más hírszerző szolgálat odajön egy sráchoz, és felajánl 1000 dollárt, hogy újra harcos legyen, nem utasítja el.

A Foreign Policy azt írja, hogy megszerzett egy toborzási üzenetet. A szöveg egy központi, egységes megfogalmazás jegyeit mutatja.

Aki jobb bánásmódra és forrásokra vágyik, azt várjuk Oroszországban. Ehhez adja meg a nevét, apja nevét és a katonai rangját

– áll az üzenetben. A címzetteket arra kérik, hogy segítsenek megtalálni az egységük többi tagját is. Az afgán televízió arról számolt be, hogy az ajánlatban szerepel az orosz állampolgárság is.

A Foreign Policy megszólaltatott egy 35 éves kapitányi rangú katonát, akinek van négy kisgyereke. A férfi elmondta, hogy még mindig bízik benne, hogy egyszer letelepedhet Nagy-Britanniában.

Húsz éven át harcoltunk Afganisztánban több fronton is, és sosem adtuk fel. Ott voltunk Nagy-Britannia és az Egyesült Államok oldalán. Ehhez képest most úgy bujkálunk, mint a szökött foglyok.

 

 

kommandósok afgán Oroszország
Kapcsolódó cikkek