Közélet

Putyin: Oroszország kész tárgyalóasztalhoz ülni

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államoknak kellene rábírnia Ukrajnát a béketárgyalásokra.

Moszkva kész a tárgyalásokra a háború lezárása érdekében, de Kijev egyelőre nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén. 

Mi készen állunk a tárgyalásokra, a kijevi vezetők azonban úgy döntöttek, hogy nem folytatják a megbeszéléseket Oroszországgal

 – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy nagyon könnyen meg lehetne oldani ezt a problémát, ha Washington rábeszélné Kijevet arra, hogy változtasson az álláspontján és békés úton rendezze a problémát.

Putyin
Fotó: Alexei Babushkin / AFP

Az orosz és ukrán fél között a háború első hetei óta nem került sor béketárgyalásokra. Az erre irányuló kísérletek kudarcba fulladtak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig kifejezetten elzárkózott a Putyinnal való megbeszélésektől – írta a Reuters.

 

Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában

Vlagyimir Putyin szerint Moszkva sohasem fenyegetőzött az atomfegyver bevetésével, ezzel szemben a Nyugat, többek között Liz Truss volt brit miniszterelnök a nukleáris zsarolás eszközéhez folyamodott. Az orosz elnök úgy véli, hogy az ukránoknak megvannak az eszközeik a piszkos bomba előállítására, most pedig mindent elkövetnek, hogy eltüntessék annak a nyomait, hogy erre elő is készültek.

Putyin beszédében élesen bírálta a Nyugatot is, elsősorban az ottani kozmopolita elittel szemben fogalmazott meg kritikát.


 

 

béketárgyalások orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek