Németország északi részén jelentős fennakadások voltak a vasúti forgalomban szombat reggel, a Deutsche Bahn szerint mindez szabotázs eredménye. A társaság közleménye szerint a vonatok közlekedése szempontjából létfontosságú kábeleket rongáltak meg, az ügyben nyomozást a német biztonsági szervek folytatják le.

Before the train driver strike in passenger traffic - Hamburg
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Noha egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek, azt lehet tudni, hogy a kommunikációs vezetékeket vágták el Berlin határában és egy másik helyen Észak-Rajna–Vesztfáliában. Nancy Faeser belügyminiszter közölte, hogy szándékos elkövetést kell feltételezni az ügyben, míg az ország közlekedésügyi minisztere, Volker Wissing ennél is tovább ment:

Nyilvánvaló, hogy célzott, rosszindulatú akció történt

– fogalmazott. A vonatok szombat reggel Észak-Németország nagy részén állni kényszerültek. A leállások főként Hamburg, Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország térségét érintették, de több nemzetközi járatot is megzavartak – írja a Deutsche Welle.

Szombat délutánra a vasúti közlekedés helyreállt, ugyanakkor alig pár nappal az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték elleni támadás után a történések ismét jelzik a kritikus infrastruktúrák sebezhetőségét Európában.