Brazíliában két fordulóban dőlt el az elnök személye. Az első fordulót a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte meg, a vártnál szorosabb küzdelemben a regnáló elnök Jair Bolsonaro előtt. A második fordulót most vasárnap, október 30-án rendezik.

Partida entre Brasil e Peru válida pela final da Copa América
Fotó: Brazil Photo Press via AFP

A jobboldali Bolsonaro most igazán gólerős támogatókat tudhat magáénak, számos brazil sztárfocista fejezte ki szimpátiáját a politikus mellett – számolt be róla a Reuters.

A parlamenti választás első fordulóját megelőzően a jelenlegi legnagyobb brazil sztár, Neymar egy TikTok-videóban állt ki az elnök újraválasztása mellett. A szeptember 29-én publikált videón Neymar egy kampánydalra táncol, és maga Bolsonaro is megosztotta azt a közösségi oldalain.

A PSG csatára mellett több másik válogatott játékos is az elnök mellett kardoskodott. Két védőjátékos, Thiago Silva és Daniel Alves ugyan név szerint nem említette Bolsonarót, de mindketten olyan posztokat tettek közzé közösségi oldalaikon, amelyben az elnök és pártja több jelmondatát, valamint kampányszlogeneket is tartalmaztak.

Brazília mindenek felett, Isten mindenek felett

– osztotta meg Dani Alves, a közismerten evangélikus nézeteket is magáénak valló Bolsonaro szlogenét.

Sok játékos saját élettörténete miatt támogatja inkább a konzervatív politikusokat – nyilatkozta az eset kapcsán Juca Kfouri sportkommentátor. Hozzátette, hogy az országban a legtöbb futballsztár szegénynegyedből származik, és saját tehetségük révén jutottak a labdarúgópályák csillagai közé.

Neymar videóját csak Bolsonaro Instagram-fiókján mintegy 60 milliószor nézték meg.

Habár Neymar előtt a Tottenham Hotspur játékosa, Lucas Moura és a Fluminense játékosa, Felipe Melo is Bolsonaro mellett tette le voksát, a válogatott legnagyobb sztárjának állásfoglalása érte a a legnagyobb hatát. Olyan korábbi sztárok is egyetértésüket fejezték ki vele, mint az 1999-ben aranylabdás, 2002-es világbajnok Rivaldo, valamint az Internazionale korábbi kapusa, Julio Cesar.

Belekavarhat a reggeli kávénkba a brazil elnökválasztás – Orbán Viktor is üzent

Bolsonaro a nagy cégek embere, míg Lula a farmerek és az őslakosok szószólója. Mostanáig a síkvidéki, nagy táblás, vegyszerrel védett, napsütötte tömegkávé termelői voltak lépéselőnyben. Még a földek túlművelését is elnézték nekik. Most lélegzethez juthatnak az erdei kis parcellák és a fenntartható ültetvények. Ami nem csak a különleges kávék bolondjainak jó hír, de a brazil kávétermelés hosszú távú érdekeivel is egybeesik az erdőirtások megfékezése.

Bár az elnök kihívója, Lula is rendelkezik néhány támogatóval a futballpályákról, az ő virtuális csapatában kevesebb sztár lépett pályára nyilvánosan. A korábbi válogatott játékosok közül Walter Casagrande Junior, a lyoni ikon Juninho Pernambucano és az 1994-es világbajnok Rai is az elnöki pozíciót korábban már betöltő baloldali jelölttel szimpatizál. A Lula-csapat edzője a korábbi szövetségi kapitány Vanderlei Luxemburgo lenne.

A jelenleg is aktív focisták közül a Bayer Leverkusen csatára, Paulinho és a Vizela jobbhátvédje, Igor Juliao tartozik azon kevesek közé tartozott, akik nyíltan kiálltak a 2003 és 2010 között kormányzó Lula mellett.

Kfouri ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte

a játékosok politikai szerepvállalása nem fogja befolyásolni a hatodik világbajnoki címét megcélzó selecao szereplését a katari világbajnokságon.

A sportújságíró szerint amikor elkezdődnek a mérkőzések, az emberek mindent elfelejtenek, és együtt szurkolnak a győzelemért.

Gránáttal állt ellen a letartóztatásnak Bolsonaro szövetségese

Két rendőr könnyebben megsebesült Brazíliában, mert gránátot dobott rájuk egy korábbi parlamenti képviselő, akit le akartak tartóztatni. A brazil elnök az eset után elhatárolódott támogatója tettétől.