Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke már el is hagyta Tajvant, miután érkezése kisebb krízist váltott ki. Peking a politikus látogatását kemény szavakkal ítélte el és hadgyakorlatok és rakétatesztek sorozatát is bejelentette a következő napokra – írja a Bloomberg.

A szintén házelnök Newt Gingrich 1997-es látogatása óta Pelosi volt a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki ellátogatott a szigetre, annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat is jelezte, nem feltétlenül jó ötlet a jelenlegi helyzetben az út. 

US House Speaker Nancy Pelosi departs Taiwan
Fotó: TAIWANESE FOREIGN MINISTRY/HANDO

A kínai, éleslőszert használó hadgyakorlatok, a világ egyik legforgalmasabb tengeri útján, a Tajvani-szorosnál fennakadásokat okozhatnak, de valószínűleg 

az amerikaiak által kezdeményezett, orosz olajjal szembeni ársapka egyébként sem túl valószínű kínai támogatásának esélye is tovább csökkent.

A kínai agresszív retorika mellett problémás lehet az is, hogy az ázsiai ország, bár az utóbbi években mérsékelte amerikai állampapírkészleteit, még mindig közel ezermilliárd értékben birtokol ezekből az eszközökből. Peking válaszával lehet összefüggésben a kínai akkumulátorgyártó, a CATL amerikai terjeszkedéséről szóló bejelentés elhalasztása is, de Kína megtiltotta több tajvani termék – legutóbb a citrusfélék – importját.

US House Speaker Nancy Pelosi departs Taiwan
Fotó: TAIWANESE FOREIGN MINISTRY/HANDO

A sziget körüli hadgyakorlatok felvetik a blokád lehetőségét is, mely főként az energiaellátás szempontjából lehet problémás – írja a The Wall Street Journal, ugyanakkor az élelmiszer-ellátás terén Tajvan önellátó. Egy esetleges kínai blokád ugyanakkor a félvezetők piacán súlyos fennakadásokat hozhat magával. Pelosi látogatása persze főként csak már egy ideje zajló folyamatokat erősíthet fel, mint az amerikai és a kínai gazdaság különválása és az új hidegháború egyre inkább valósággá válása. 

Ugyanakkor bár Hszi Csin-ping kínai elnök Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során arról beszélt, hogy aki tűzzel játszik, megégetheti magát, a kínai válaszlépés végül főként csak retorikai maradt. 

A kínai gazdaság ugyanakkor az elmúlt időszakban a zéró-Covid-politikája és az ország gazdasági kibocsátásának mintegy ötödét ingatlanszektor adósságproblémái miatt eléggé lelassult. 

Hszi pedig az ország korábbi vezetőivel szemben idén a harmadik ötéves ciklusát is meg szeretné kezdeni.