Közélet

Tajvanon egyre többen tartanak Kínától, emiatt újabb óvóhelyeket jelöltek ki

A múlt hónapban Tajvan átfogó légvédelmi gyakorlatot tartott a szigeten. Az amerikai házelnök kedden érkezik Tajvanra. Kína korábban figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne játsszon a tűzzel.

Tajvan légvédelmi készültséget rendelt el, miközben növekszik a feszültség Pekinggel, és Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt 

egyre többen tartanak kínai támadástól a szigeten. Óvóhelynek jelöltek meg mélygarázsokat, metróalagutakat és bevásárlóközpontokat is. Kína Tajvant saját területének tekinti, és növelte katonai tevékenységét a sziget körül. 

A szigeten folyamatosak a katonai és polgári védelmi gyakorlatok, és a tajvani vezetés a sziget védelmét is igyekszik megerősíteni.  

A múlt hónapban Tajvan átfogó légvédelmi gyakorlatot tartott a sziget egész területén, először a koronavírus-járvány kitörése óta. Nancy Pelosi amerikai házelnök kedden érkezhet Tajvanra. Kína korábban figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne játsszon a tűzzel, és azt is elmondták, hogy nem tervezik karba tett kézzel végignézni a házelnök látogatását a szerintük Kínához tartozó Tajvanon. Korábban úgy tűnt, hogy ázsiai körútján végül kihagyja a tajvani megállót a demokrata politikus.

Local residents take shelter during the Wanan Air Raid Drill, a civilian air-raid drill held on the same day of the annual Han Kuang military exercises, in Taipei on July 25, 2022. (Photo by Sam Yeh / AFP) / ìThe erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Sam Yeh has been modified in AFP systems in the following manner: [adds information on civilian air-raid drill]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.î
Fotó: Sam Yeh / AFP

Az előkészületek között szerepel olyan helyek kijelölése, ahol az emberek menedéket kereshetnek; nem óvóhelyeken, hanem pincékben, metróalagutakban, valamint mélygarázsokban és bevásárlóközpontok felszín alatti szintjein. Tajpejben jelenleg 4600 ilyen kijelölt menedék van, amelyek összesen 12 millió ember befogadására képesek, ez a város lakosságának négyszerese. 

Fontos, hogy tudjuk, hova menekülhetünk. Nem tudhatjuk, mikor robban ki háború, és ezeken a helyeken biztonságban lehetünk

– mondta el a Reuters hírügynökségnek a 18 éves Harmony Wu, akit meglepetésként ért, hogy az a bevásárlóközpont, ahol nemrég társaival táncórán volt, szintén kijelölt menedék. 

A tajpeji tisztviselők folyamatosan frissítik a menedékeket tartalmazó adatbázisokat, és a kijelölt óvóhelyek mobiltelefonos applikáción keresztül is megtalálhatók. A közösségi médiában és az utcákon is kampány indult, hogy mindenki tudja, baj esetén hova kell mennie. 

A menedékhelyek bejáratait sárga címkével jelölik, amelyen az is szerepel, hogy hány ember befogadására képesek. 

A hatóságoknak a törvény szerint tisztán kell tartaniuk az óvóhelyeket, amelyeket nyitva kell tartani, de nem kell feltölteni őket készletekkel, élelemmel és vízzel. Wu Enoch, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt képviselője szerint a lakosságnak túlélőcsomagokat kell készítenie, amelyeket magukkal vihetnek, amikor menedéket keresnek. 

A városi építési hivatal egyik vezető tisztviselője, aki a menedékhelyekért felel, elmondta, hogy az európai események újból rávilágítottak arra, hogy a fenyegetés valós. 

Nézzük meg az ukrajnai háborút. Nincs garancia arra, hogy az ártatlan lakosság nem kerül veszélybe

 – mondta Abercrombie Yang igazgató.

 

Tajvan Kína
Kapcsolódó cikkek