Közélet

Kína az amerikaiakhoz hasonló rakétarendszerrel tartja rettegésben Tajvant

Egy szakértő szerint az amerikai típusú HIMARS-hoz hasonló rendszerrel rendelkezik a kínai hadsereg is – írja a Newsweek.

Lyle Goldstein, az Asia Engagement at the Defense Priorities igazgatója a CCTV-7 kínai csatorna képeit osztotta meg a Twitteren, amelyeken szerinte az látható, hogy

augusztus 4-én élesben használták az MLRS kínai rakétarendszert a Tajvani-szorosban.

Lehet, hogy nem néznek ki olyan lenyűgözően, mint a Tajvan fölé lőtt rakéták, de ezek a rendszerek megváltoztathatják a játékot 

– utalt a szakértő Kína Tajvan környékén folyamatban lévő katonai gyakorlataira. 

Kína a nemrég megkezdett hadgyakorlatokkal Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatására kívánt reagálni. A sziget körül megrendezett katonai műveletek hat különböző zónában, egyes részeken a sziget partjaitól mindössze 20 kilométeres távolságra folynak, és a tervek szerint vasárnap érnek véget.

Peking hevesen tiltakozott Pelosi látogatása ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetésű szigetet.

Az Egyesült Államok által szállított HIMARS az M142 nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerek rövidítése, Ukrajna ellentámadásának kulcsfontosságú részévé vált az Oroszországgal folyó háborúban. Ukrajna korábban közölte, hogy az ukrán fegyveresek HIMARS-t használtak több mint tíz orosz irányítópont megsemmisítésére. 

Goldstein szerint az MLRS valószínűleg ugyanolyan pontosságú lehet, mint az amerikai fegyver. Ráadásul a rakéták előállítása olcsóbb, így több ezer darabot lehet gyártani belőlük.

 

 

Címlapkép: Jung Yeon-Je / AFP

Tajvan Kína
Kapcsolódó cikkek