Szükség van egy olyan nemzetközi bíróság felállítására, amely kivizsgálja az oroszok által elkövetett háborús bűnöket – jelentette ki Tallinnban Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, kezdettől fogva támogatják Ukrajnát abban, hogy összegyűjtsék a bizonyítékokat, és eltökéltek, hogy felelősségre vonják azokat, akik elkövették a bűncselekményeket, valamint azokat is, akik utasítást adtak a szörnyűségek végrehajtására.

Tallinn Digital Summit 2022,m epa10234240 President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks during the Tallinn Digital Summit, Estonia, 10 October 2022. According to the official website of the Tallinn Digital Summit, The Tallinn Digital Summit is an annual event hosted by the Estonian Prime Minister that brings together leaders from like-minded and digitally-advanced countries, international organizations, and the private sector to address the most pressing issues as well as to seize the many opportunities on our road toward a connected digital future.  EPA/TOMS KALNINS , epa10234240 President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks during the Tallinn Digital Summit, Estonia, 10 October 2022. According to the official website of the Tallinn Digital Summit, The Tallinn Digital Summit is an annual event hosted by the Estonian Prime Minister that brings together leaders from like-minded and digitally-advanced countries, international organizations, and the private sector to address the most pressing issues as well as to seize the many opportunities on our road toward a connected digital future.  EPA/TOMS KALNINS
Fotó: Toms Kalnins / MTI

Von der Leyen arról is beszélt, hogy

a kritikus infrastruktúra elleni támadás a hadviselés új formája, ezért az Európai Uniónak többet kell tennie a létesítmények védelméért.

Az EB első embere – aki a jelenlegi pozíciója előtt Németország védelmi minisztere volt – utalt Vlagyimir Putyin nyilatkozatára, aki a hétfői, hosszú idő óta a legdrágább és legnagyobb Kijev elleni támadássorozatot követően azt mondta, mindez az ukrán „terrortámadásokra” adott válasz volt. Von der Leyen rámutatott, a tenger alatt futó kábelek felelnek a globális internetforgalom 99 százalékáért, és megemlítette, hogy a tervek szerint 2024-től még több forrást biztosít az EU a kritikus infrastruktúra védelmére és folyamatos tesztelésére, karbantartására.

Von der Leyen kiadott egy sajtóközleményt is, amelyben azt írta, megdöbbent az ukrán városok elleni kegyetlen támadásokon:

Oroszország ismét megmutatta a világnak, hogy mit képvisel: a terrort és a brutalitást. Az elkövetőket felelősségre kell vonni. Tudjuk, hogy az ukránokat nem lehet megfélemlíteni, és az ukránok tudják, hogy az EU mellettük áll, amíg csak szükséges.

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

A vádak szerint az Európai Bizottság elnöke sokkal inkább amerikai, mintsem európai érdekeket szolgál. Hozzá közel álló források szerint elefántcsonttoronyban él. Nem bízik senkiben, nincsenek szövetségesei, és nem is törekszik arra, hogy legyenek.