A bagett készítése is felkerülhet az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára, ráadásul már ezen a héten, hiszen bármelyik nap befuthat az UNESCO, vagyis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének erre vonatkozó döntése a marokkói Rabatból.

Best baguette big prize of Paris 2017
A bagett összetevői fixek, elkészítési módja viszont rendkívül változatos.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

 

Az egyszerű, de nagyszerű francia péksüteményt vagy inkább kenyérfajtát persze magától értetődően Franciaország terjesztette fel a nemzetközi fórum elé azzal az indoklással, hogy bár mindössze négy hozzávaló kell hozzá – liszt, víz, élesztő és só –, mégis minden pék egyedi változatot készít.

Az eltérések jelentkezhetnek a bagettek gyúrási, kelesztési, formázási és sütési módjában is – áll a pályázatban.

Roselyne Bachelot-Narquin korábbi francia kulturális miniszter a jelöléskor rámutatott, hogy a bagett (franciásan: baguette) története a 17. századig nyúlik vissza. Ez a legnépszerűbb kenyérfajta a hatszögű országban.

A listára való felvétel lehetővé tenné, hogy megőrizzük ezt az egyszerű ételt, amely mégis oly sok ember mindennapi életének része 

– mondta Bachelot-Narquin.

A rabati találkozó egyébként december 3-ig tart. Az örökséglistára újonnan felvett hagyományokat egymás után posztolják majd a Twitteren. A jelölések között szerepel a kínai teaszertartás, a moldovai hímzett blúzok kultúrája, a spanyolországi harangozás művészete és a tunéziai harissa fűszeres szósz is.

A szellemi kulturális világörökség már több mint 500 bejegyzést tartalmaz és mindig a szokásokról vagy a kézművességről szól, tehát nem közvetlenül a bagettről vagy a hímzett blúzról. 

Hazánk idén az immár 700 évre visszatekintő magyar üvegművességet jelölte, amely tavaly bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is. A jelölés apropóját az adja, hogy 2022-t az üveg nemzetközi évévé nyilvánították.

Különleges űrtechnológiával figyelik Ukrajnát

Az UNESCO is nagy aggodalommal tekint a háború történéseire.