Közélet

Az ukránok már Herszonban vannak

Visszafoglalták Herszon várost az ukránok. A kijevi védelmi minisztérium közölte, hogy fegyveres egységei már városban vannak. Ukrajna közölte, hogy a hátramaradt orosz katonák számára biztosítják a genfi egyezményben előírt jogokat, ha megadják magukat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy a fegyveres erők különleges egységei már Herszon városában tartózkodtak, és történelminek nevezte az orosz kivonulást. Az ukránok pénteken estig folytatták az ünneplést az oroszok Herszonból való kivonulása után, a közösségi oldalakon megosztott videókon utcai partikat és az ukrán fegyveres erők kezdőbetűit, a ZSU-t skandáló emberek láthatók.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága megerősítette pénteken, hogy az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszon városába – számolt be az UNIAN hírügynökség.

Clashes between Ukrainian, Russian forces continue in southern Kherson region
Fotó: Anadolu Agency

A közleményben azt írják, hogy Herszon visszatér Ukrajna ellenőrzése alá, az ukrán fegyveres erők egységei pedig már a városban vannak. A visszavonuló oroszok útvonalai az ukrán hadsereg tűzellenőrzése alatt állnak

Minden orosz katona, aki ellenáll az ukrán fegyveres erőknek, megsemmisül. Az egyetlen esélye, hogy elkerülje a halált, ha azonnal megadja magát

– idézett az UNIAN a hírszerzés közleményéből.

A hírszerzés értesülése szerint 

az orosz parancsnokság sorsára hagyta az orosz katonákat Herszonban, és arra utasította őket, hogy öltözzenek civil ruhába. 

A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.

A kivonulás ellenére orosz területnek tartja Herszont a Kreml

Az elmúlt napok eseményei nem változtatják meg a terület státuszát Moszkva álláspontja szerint, így Herszon – a korábbi népszavazás értelmében – Oroszországhoz tartozik.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az UNIAN szerint óvatosan kommentálta a helyzetet a dél-ukrajnai megyeszékhelyen. Egy tévéműsorban a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mit jelentenek az ukrán zászlók Herszon központjában, kijelentette, hogy ez azt jelentik, hogy Herszon Ukrajna része, hogy Herszon népe elpusztíthatatlan, van benne kitartás. 

Hálásak vagyunk nekik, hogy kibírták eddig a pillanatig, és most egyértelműen jelzik, hogy nemcsak egy jó napunk lesz, hanem jó álmunk is.

Hangsúlyozta, hogy Herszon mindig is ukrán terület volt, amelyet ideiglenesen megszálltak.

Öröm Herszonban, a főtéren tömeg ünnepli a bevonuló ukrán katonákat, lobognak a kék-sárga zászlók

Úgy látszik, nem bánkódnak a helyiek, hogy véget ért az orosz megszállás, a felszabadító ukrán hadsereget üdvözlik.

 

 

Herszon háború ukrán
Kapcsolódó cikkek