Közélet

Eszük ágában sincs kivonulni Enerhodarból az oroszoknak, tartják az erőművet

Vasárnap éjszaka Dnyipropetrovszk régiót lőtték az oroszok, Ukrajnában már mintegy 32 ezer polgári célpont és több mint 700 létesítmény rongálódott meg. Az orosz hatóságok közben cáfolták az Enerhoatom ukrán vezetőjének, Petro Kotinnak a vasárnapi nyilatkozatát, miszerint a zaporizzsjai erőmű elhagyására készülnek.

Az éjszaka folyamán az Ukrajna középső részén fekvő Dnyipropetrovszk régiót lőtték az oroszok – tudatta a CNN. Valentyin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki katonai közigazgatás vezetője egy Telegram-üzenetben azt mondta, hogy nincsenek áldozatok, de Nikopol város közelében fekvő három települést nehéztüzérségi támadás ért.

Több mint 30 lövedék landolt lakott területeken

– mondta Reznyicsenko.

Ukrán tisztségviselő: 32 ezer civil célpontot rongáltak meg az orosz lövések a háború kezdete óta

Az orosz támadások Ukrajnában mintegy 32 ezer polgári célpontot és több mint 700 létesítményt rongáltak meg a háború februári kezdete óta – közölte Jevhenij Jenin ukrán kormánytisztviselő vasárnap. Jenin elmondta, hogy elsősorban magánházakról és polgári lakóházakról van szó.

A feljegyzett támadásoknak mindössze 3 százaléka irányult katonai létesítmények ellen

– tette hozzá.

Hangsúlyozta: mindeddig több mint 700 kritikus infrastrukturális létesítményt, köztük repülőtereket, hidakat, olajraktárakat, elektromos alállomásokat ért találat.

KONASENKOV, Igor, Csasziv Jar, 2022. november 28.Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg.MTI/AP/Andrij Andrijenko Csasziv Jar, 2022. november 28.
Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg.
MTI/AP/Andrij Andrijenko
Fotó: Andrij Andrijenko / MTI

A diplomata szerint Moszkvának „mániákus vágya”, hogy Ukrajnát sötétségbe taszítsa, és nem lehet azt látni, hogy felhagynának a terveikkel. Oroszország többször is célba vette a polgári infrastruktúrát Ukrajnában, áramkimaradásokat okozva Ukrajna-szerte. 

Az Enerhoatom vezetője: Ukrajnának a következő két évre elegendő nukleárisüzemanyag-tartaléka van

Petro Kotin, az ukrán atomenergetikai vállalat (Enerhoatom) elnöke vasárnap elmondta, hogy Ukrajna a következő két évre elegendő nukleárisfűtőanyag-tartalékkal gazdálkodhat.

Hangsúlyozta: Ukrajna a háború kezdete óta nem vásárolt orosz nukleáris fűtőanyagot, saját tartalékaira támaszkodik.

Az Enerhoatom közölte, hogy az orosz üzemanyagra támaszkodó atomerőműveinek minden egységét átadja a pennsylvaniai székhelyű Westinghouse Electric nukleáris technológiával foglalkozó, amerikai vállalatnak.

Az orosz hatóságok szerint álhír, hogy a zaporizzsjai erőmű elhagyására készülnének 

Az orosz hatóságok cáfolták az Enerhoatom ukrán vezetőjének, Petro Kotinnak a vasárnapi nyilatkozatát, miszerint a zaporizzsjai erőmű elhagyására készülnek. 

A zaporizzsjai atomerőmű továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll, akárcsak Enerhodar városa

– tudatta a város közigazgatása.

Az erőmű biztonsága teljes mértékben biztosított –  állítják az orosz hatóságok. A zaporizzsjai atomerőmű a blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve Európa legnagyobb atomerőművének tekinthető, amely március óta az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség sem adott semmilyen információt, amely alátámasztaná az Enerhoatom ukrán vezetőjének a nyilatkozatát. 

 

orosz-ukrán háború Zaporizzsja atomerőmű
Kapcsolódó cikkek