Közélet

Még mindig sötétség borul Kijevre, a vízellátás is akadozik

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult, hogy az Európai Unióban ne fogadják el az Oroszország által megszállt ukrán és georgiai területeken kiállított útleveleket és egyéb úti okmányokat.

Kijev 70 százalékában továbbra sincs áram, a vezetékes vízellátást eddig részlegesen állították helyre a szerdai újabb, főként a polgári infrastruktúra megsemmisítését célzó, nagyszabású orosz rakétatámadás után – közölte csütörtökön Vitalij Klicsko kijevi polgármester. A vízellátást a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján, részben pedig a jobb oldalon is visszaállították Kijevben.  

A Kijivvodokanal vízművállalat energiamérnökei és szakemberei egész éjszaka azon dolgoztak, hogy helyreállítsák a főváros létfenntartását. A város bal partján már helyreállt a vízellátás. A jobb oldalon reggelre tervezzük a helyreállítását. A főváros 70 százaléka még mindig áram nélkül van

– írta Klicsko. Hangsúlyozta, hogy az energetikai szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb visszakapcsolják az áramot, de ez attól függ, hogy sikerül-e helyreállítani az egyensúlyt egész Ukrajna energiarendszerében.

Emergency power cuts in Ukraine
A háború okozta áramkimaradások idején sötétben lévő város látképe az ukrajnai Dnyipróban 2022. november 23-án.  
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ukrajnai atomerőművek szerdai ideiglenes lekapcsolódása után Herman Haluscsenko energetikai miniszter azt ígérte csütörtökön, hogy a nap végéig az összeset visszakapcsolják az ukrán energiahálózatba, ami nagymértékben fogja csökkenteni az áramhiányt az országban. 

A létfontosságú infrastrukturális létesítmények országszerte már áram alatt vannak, és a termelési mennyiséget a nap folyamán növelik. 

Lebombázták a zaporizzsjai atomerőművet, legalább 12 találat érte a létesítményt

Legalább nyolc rakéta a reaktorblokk közelében csapódott be.

Arra számítunk, hogy estére megkezdik a működést az atomerőművek, amelyek árammal látják el a hálózatot, és ez nagyban csökkenti a hiányt. Ez az első alkalom, hogy mind a négy atomerőművet egyszerre kapcsolták le

– jegyezte meg Haluscsenko. 

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egy tévéműsorban kijelentette, hogy előrejelzésük szerint az oroszok a jövőben is folytatják a szerdaihoz hasonló, nagyszabású rakétatámadásokat Ukrajna ellen, és körülbelül egy hétbe telik, mire felkészülnek a következőre. 

Az EP egyetért azzal, hogy az EU nem fogadja el a megszállt területeken kiadott orosz útleveleket

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult, hogy az Európai Unióban ne fogadják el az Oroszország által megszállt ukrán és georgiai területeken kiállított útleveleket és egyéb úti okmányokat. Az elfogadott javaslat értelmében az Európai Bizottságnak a tagállamokkal folytatott konzultációt követően össze kell állítania azoknak az orosz úti okmányoknak, elsősorban útleveleknek a listáját, amelyeket az uniós hatóságok nem ismerhetnek el.

Az ukrajnai háború elől menekülőknek humanitárius alapon továbbra is biztosítani kell a lehetőséget az EU-ba való belépésre.

Az Európai Parlament a tagállamokat tömörítő tanáccsal korábban megszületett megállapodást 531 szavazattal, hét ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett hagyta jóvá. A határozat a tanácsi jóváhagyását, majd kihirdetését követő napon lép életbe. Oroszország a Krím félsziget 2014-es megszállása óta állít ki útleveleket az ottani lakosoknak, és ugyanígy tesz Ukrajnának a nem az ukrán kormány által ellenőrzött régióiban is. Ezekkel az útlevelekkel ezután nem lehet uniós vízumért folyamodni vagy az EU külső határát átlépni.

Lezártak több ukrán határátkelőt, ott nem lehet átjönni Kárpátaljáról

Magyarország és Románia irányából is megközelíthetetlen több ukrajnai régió.

 

 

orosz-ukrán háború orosz útlevél Vitalij Klicsko Kijec
Kapcsolódó cikkek