Charles Richard admirálist, a stratégiai nukleáris elrettentésért is felelős USSTRATCOM parancsnokát idézi a Wall Street Journal véleménycikke, aki egy konferencián azt mondta, a jelenleg zajló ukrán válság csak a bemelegítés.

himars
Fotó: Dondi Tawatao / Getty Images

Ukrajna orosz lerohanása az amerikai katonai elrettentés hervadására hívja fel a figyelmet, amit kevés amerikai vezető hajlandó nyilvánosan elismerni – ezzel kezdődik a mértékadó tengerentúli lap szerkesztősége jegyezte írás, amely biztatónak nevezi, hogy egy felső katonai vezető figyelmeztet a veszélyre.

Az admirális a cikk szerint a következőképpen folytatta az egy konferencián elhangzott mondanivalóját:

A nagy (konfliktus) ezután jön. És nem telik bele sok idő, hogy olyan módon is kipróbáljanak bennünket, ahogy hosszú ideje nem próbáltak ki.

A tábornok a következőkben, azt ecsetelve, mennyire rossz a helyzet, az ellenfelet is megnevezte, és egyáltalán nem optimizmusát kifejezve.

Ha a Kínával szembeni elrettentés szintjét vizsgáljuk, ez a hajó lassan süllyed

– mondta. 

Lassan süllyed, de süllyed, mert alapvetően gyorsabban állnak elő új képességekkel ezen a téren, mint mi

– tette hozzá.

A statisztikai görbék ismertek, és Richard képletesen úgy fogalmazott, hogy ilyen helyzetben nem számít, hogy jók a parancsnokaink, jók a lovaink, nem lesz belőlük elég.

És ez egy nagyon rövid távú probléma

– figyelmeztetett az admirális, az amerikai védelmi minisztérium 11 főparancsnokának egyike. Ez egy sokkal sürgetőbb sérülékenység, mint ahogy a politikai osztály arra adná a fejét, hogy felismerje – jegyezte meg a WSJ.

Az admirális szerint az USA-nak talán csak a tengeralattjárók terén van „aszimmetrikus előnye”, de még ez sem lesz tartós, ha nem oldják meg a karbantartási problémákat és nem kezdenek új egységek építésébe: például évente három Virginia osztályú gyorstámadó tengeralattjáró építése jó kezdet lenne.

Amikor a múlt évben Kína a világot körberepülő hiperszonikus rakétákat tesztelt, az okozott riadalmat, de a tábornok szerint nem elég nagyot, pedig ezzel Peking képessé vált arra, hogy észrevétlenül fenyegesse bármelyik amerikai várost vagy létesítményt. Még rosszabb, hogy ez meglepte Amerikát. A tábornok szerint a képviselőháznak foglalkoznia kellene azzal a kérdéssel, hogyan vesztette el a hiperszonikus versenyt Amerika Kínával és Oroszországgal szemben.

Valamikor tudtuk, hogy kell gyorsan mozdulni, de ennek a művészetét elvesztettük

– kesergett. Nem azon kellene gondolkodni, hogyan mérsékeljük a jövőbeli kudarcunkat, hanem azon, hogy milyen módon lehet megoldást találni, hiszen ez az út, ami annak idején a Holdra vitt bennünket – mondta. 

A WSJ szerkesztősége is levonta a következtetést: a közvélemény elé tárni az amerikai katonai gyengeségeket azt a kockázatot jelenti, hogy felbátorítja az ellenfeleket arra, hogy kihasználják őket. De nagyobb veszély a lustaság, amíg Kína le nem rohanja Tajvant, vagy más olyan akcióra szánja el magát, amely rombolja az USA vagy a szövetségesei érdekeit, mivel Peking azt gondolja, hogy Washington úgysem tehet semmit.